Draghi: Populizam je oslabio europsku integraciju

Širenje populističkih pokreta ugrožava europsku integraciju i nastojanja da se pronađu zajednički odgovori na pitanja doseljavanja, sigurnosti i ostale zajedničke probleme, upozorio je u srijedu u novinskom intervjuu čelnik Europske središnje banke (ECB).

Građane Europske unije trenutno najviše muče pitanja doseljavanja, mjera protuterorističke zaštite, obrane i zaštite granica, konstatirao je Draghi u razgovoru za madridski dnevni list El Pais. “Sva ta pitanja nadilaze razinu pojedinih zemalja i zahtijevaju zajednički odgovor. Primjereni je odgovor integracija Europe ali ona je u posljednje vrijeme oslabila, dijelom i zbog populističkih pokreta”, dodao je čelnik ECB-a.

Nije imenovao nijednu stranku, a Reuters podsjeća da je europsku političku scenu u posljednje vrijeme uzdrmala pojava nekoliko pokreta, poput britanskog UKIP-a koji je sudjelovao u otvaranju rasprave o mogućnosti izlaska Britanije iz Europske unije, te francuske Nacionalne fronte, zagovornice odgovarajućeg plebiscitarnog izjašnjavanja u Francuskoj.

S obzirom na predstojeće izbore u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj i jačanje populističkih pokreta u tim zemljama, pojačan je rizik da vladajuće stranke zanemare strukturne reforme, što bi značilo da se ECB ne bi tako skoro riješio tereta podupiranja gospodarskog rasta, tumači Reuters.

Čelnik ECB-a ustvrdio je u razgovoru za El Pais da će politička neizvjesnost to više jačati što dulje budu trajali pregovori s Britanijom o njezinu istupanju iz Unije. “Ulagačima i ostalim ekonomskim akterima u Velikoj Britaniji bit će teže donositi odluke. Posljedice će, naravno, biti teže u Velikoj Britaniji nego u EU i eurozoni ali Britanija je ipak veliko gospodarstvo pa će se osjetiti i ovdje”, naglasio je.

Nije želio komentirati predstojeće izbore ni referendum o ustavnim promjenama u Italiji, ponavljajući načelo ECB-a da je njihov mandat očuvanje stabilnosti cijena u monetarnoj uniji. “Znamo da je naš cilj stabilnost cijena i da imamo instrumente za njegovo ostvarivanje. Kako ćemo najbolje pridonijeti povjerenju i stabilnosti? Ispunjenjem te zadaće”, kazao je. ECB cilja na inflaciju od nešto manje od dva posto i već dulje od tri godine ne uspijevaju doseći taj cilj. Prema danas objavljenim procjenama Eurostata inflacija je u eurozoni u studenom iznosila 0,6 posto.

You may also like

0 comments