Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak da se Bosna i Hercegovina neće uspjeti priključiti EU-u bez unutarnjeg preustroja zemlje i zauzeo se za široki koncezus vlasti i oporbe oko europskih reformi.

“Sasvim sigurno ovako uređena BiH teško može odgovoriti zadacima koje od nas oečkuje EU”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH novinarima u Mostaru.

Dodao je da čelnici Unije očekuju provedbu značajnih reformi koje uključuju i promjenu izbornog zakona zemlje. Tim bi izmjenama trebalo osigurati da se pripadnici manjina mogu natjecati za najvažnije funkcije u državi, a da se istodobno najmalobrojnijim Hrvatima omogući biranje svojih predstavnika bez da im ih nameću brojnji Bošnjaci i Srbi.

Čović se zauzeo za široku ‘europsku koaliciju’, smatrajući da manjinske vlade u dva entiteta i na razini države teško mogu provoditi zahtjevne reforme što se pokazalo i na tijesnoj potpori promjena Zakona o radu na čijem donošenju je inzistirala EU. “Morat ćemo drukčije rješavati odnose u BiH i shvatiti da danas moramo naći kompromis između pozicije i opozicije kako bi se uhvatili u koštac s najkrupnijim problemima ove zemlje”, istaknuo je Čović.

Rekao je da se u Vladi Federacije BiH mora raditi na velikoj koaliciji, a ne na manjinskoj vladi, aludirajući na pokušaje vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da okupi niz manjih stranaka. Čović se zauzima da u vlasti bude Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Related Posts