Dow Jones i S&P 500 već treći dan u padu zbog nižih cijena nafte

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 pali treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u energetskom sektoru nakon potonuća cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,33 posto, na 20.855 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,23 posto, na 2.362 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 5.837 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa treći dan zaredom ponajviše je posljedica pada cijene dionica u energetskom sektoru za 2,5 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u gotovo šest mjeseci.

Cijene nafte potonule su jučer više od 5 posto nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna porasle više nego što se očekivalo.

Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju kao što je dogovoreno krajem prošle godine kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na tržištima, no s druge strane, u SAD-u proizvodnja raste, pa su zalihe i dalje na rekordnim razinama.

“Dobra je vijest da OPEC smanjuje proizvodnju. No, vidi se da u SAD-u zalihe rastu, a kako proizvođači nafte iz škriljca zarađuju s cijenama na ovim razinama, njihova proizvodnja raste”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Znatno su, 1,5 posto, jučer pale i cijene dionica u nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na kretanje kamatnih stopa, nakon što je najveća američka agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u veljači otvoreno 298.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo.

Taj podatak najavljuje i da će službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u veljači, koji će biti objavljeni u petak, biti dobri.

A to, pak, znači da bi čelnici američke središnje banke već na sjednici idućega tjedna mogli povećati ključne kamatne stope.

Naime, posljednjih tjedana dužnosnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast gospodarstva, ali i inflacije, ubrzava.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 85 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u ožujku, dok su još prije tjedan dana za to davali samo 30 posto šansi.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 7.334 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 posto, na 11.967 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 4.960 bodova.

(Agencije)

You may also like