Donosimo usporedbu energetskih politika dvaju američkih predsjedničkih kandidata

Ususret sutrašnjim američkim predsjedničkim izborima donosimo vam pregled energetskih politika dvaju kandidata. 

Donald Trump

Fracking;

Trump je prilično entuzijastičan vezano za ovaj prilično kontroverzan način vađenja plina u Americi.Na svom Twitter profilu je još 2012. napisao kako će fracking Ameriku učiniti energetski neovisnom.

Obnovljivi izvori:

Trump ne dijeli mišljenje republikanaca koji se zalažu za ukidanje potpora za obnovljive izvore energije, kao republikanci, pa analitičari vjeruju da ih neće niti ukinuti.

EPA/Regulacija:

Vrlo je motiviran za napad na Agenciju, na jednom je predizbornom govoru istaknuo kako će ukinuti neke od najambicioznijih ciljeva Obamine administracije po pitanju zaštite okoliša, koje bi, po njegovom mišljenju, mogle zatvoriti mnoge elektrane na ugljen u zemlji.

Nuklearna energija:

Proteklih godina gotovo da nije dotaknuo ovu temu. Poznato da je nakon havarije u Fukushimi 2011. izjavio kako je nuklearna proizvodnja način na koji dobijemo ono što želimo, a to je energija. Njegovo mišjlenje, prepostavlja se, ostalo je isto.

Hillary Clinton

Fracking:

Za razliku od Trumpa koji se nikad nije kandidirao za političku fotelju, Clinton je tijekom svoje gotovo četvrt stoljeća duge političke karijere zazumala stav u vezi svakog pitanja u vezi zaštite okoliša.

Kao državna tajnica, promovirala je tehnologiju’frackinga’ u inozemstvu, ali tijekom jedne debate u ožujku najvila je da će ovu tehnologiju podvrgnuti testu što bi moglo dramatično  smanjiti primjenu ijste.

Obnovljivi izvori:

Clinton ide u korak s glavninom lijevo orjentiranih glasača koji priželjkuju bržu tranziciju u ekonomiju koja napušta fosilna goriva. Postavila je cilj instaliranja 500 milijuna solarnih ploča kako bi se proizvodnja solarne energije povećala osam puta do kraja njezinog prvog mandata, Također, namjera joj je stavranje energije uz pomoć vjetra trajno osloboditi poreza.

EPA/Regulacija:

Clinton se koristi EPA-om slično kao i Obamina administracija  –  kao glavnom regulatornom agencijom za smanjenje svih vrsta zagađenja,  osobito zagađenja zraka i vode. Clinton će nastaviti tradiciju korištenja vladinih agencija kako bi unaprijedičla političke ciljeve i one vezane za očuvanje okoliša.

Niuklearna energija:

Kao i s tehnologijom ‘frackinga’, Hillary je bila i ‘fleksibilna’ glede svojih stajališta u vezi nuklearne energije , varirajući od ‘agnostičnog’ stajališta do generalne podrške. Tijekom političke karijere u Senatu, kontinuirano je glasovala protiv otkaranja odlagališta nuklearnog otpada u Yucca Mountain.

Izvor usporedbe.

You may also like

0 comments