Donald Trump želi odobrenje za uporabu britanskog cjepiva

Financial Times
Trumpova administracija razmatra dobivanje odobrenja za uporabu potencijalnog cjepiva protiv covida-19, koji su razvili AstraZeneca i Oxford, prije predsjedničkih izbora u studenom, objavio je Financial Times.

Jedna od opcija koja se razmatra uključivala bi Američku agenciju za hranu i lijekove (FDA) koja bi dodijelila “odobrenje za hitnu uporabu” potencijalnog cjepiva u listopadu koji je razvio Oxford s tvrtkom AstraZeneca.

AstraZeneca tu je opciju demantirala. “AstraZeneca nije razgovarala s američkom vladom o odobrenju za hitnu uporabu (potencijalnog cjepiva) i bilo bi preuranjeno nagađati o toj opciji”, priopćila je glasnogovornica farmaceutske tvrtke.

Tvrtka je dodala da se ispitivanja cjepiva u drugoj i trećoj fazi još provode na ispitanicima u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim tržištima u svijetu te da ne očekuje rezultate o učinkovitosti cjepiva prije kraja godine.

Šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows i ministar financija Steven Mnuchin rekli su na sastanku s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi 30. srpnja da administracija razmatra tu opciju, piše Financial Times pozivajući se na izvor sa sastanka. Nema još odobrenog cjepiva protiv koronavirusa, ali cjepivo AZD1222 tvrtke AstraZeneca je među vodećim kandidatima.

Međutim, njihovo relativno malo istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu nije osmišljeno kako bi prikupilo dovoljno podataka po kojima bi SAD mogao dobiti odobrenje za hitnu uporabu, upozorili su izvori za Financial Times.

You may also like