Donald Trump smijenio Rexa Tillersona!

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u utorak državnog tajnika Rexa Tillersona, a na njegovu će poziciju doći bivši čelnik CIA-e Mike Pompeo.
Trump je na svom Twitteru objavio i da će na mjesto direktorice CIA-e doći Gina Haspel.

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”, napisao je Trump na Twitteru.

CNN javlja da je Trump zatražio od Tillersona da odstupi još u petak jer nije bio zadovoljan što je pokazao rezerve prema njegovoj odluci da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Tillerson je na dužnosti državnog tajnika bio svega nešto duže od godinu dana, a prije Trumpova izbora za predsjednika bio je izvršni direktor tvrtke ExxonMobil.

Otkako je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost prije nešto više od godinu dana, u njegovoj je administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja za to razdoblje. Posljednji u nizu onih koji odlaze njegov je državni tajnik Rex Tillerson.

Ovo je popis ključnih bivših djelatnika i savjetnika:

SALLY YATES, 30. siječnja 2017. – Trump je otpustio vršiteljicu dužnosti državnog odvjetnika, uglavnom zbog njena protivljenja njegovoj imigracijskoj politici.

MICHAEL FLYNN, 13. veljače 2017. – Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost podnio je ostavku nakon samo 23 dana na dužnosti. Priznao je da je “nenamjerno” dao “nepotpune informacije” o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom.

KATIE WALSH, 30. ožujka – Šef osoblja u Bijeloj kući Reince Priebus identificirao je ovu djelatnicu kao izvor curenja informacija u javnost i dao joj otkaz.

JAMES COMEY, 9. svibnja – Trump je dao otkaz šefu FBI-a i kasnije je izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti. Demokrati u Kongresu optužili su Bijelu kuću da pokušava omesti istrage FBI-ja o upletenosti Rusije u američke izbore i vezama s Trumpovom kampanjom.

MIKE DUBKE, 30. svibnja – Direktor za komunikacije Bijele kuće podnio je ostavku nakon samo tri mjeseca na dužnosti.

WALTER SHAUB, 6. srpnja – Čelnik vladinog etičkog ureda dao je ostavku nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trumpovih financijskih kontroverzi.

MARK CORALLO, 20. srpnja – Glasnogovornik pravnog tima koji je zastupao Trumpa u svezi navoda o dosluhu s Rusijom na američkim izborima podnio je ostavku, a isto je učinio još jedan odvjetnik Mark Kasowitz.

SEAN SPICER, 21. srpnja – Glasnogovornik Bijele kuće otišao je kada je Trump imenovao Anthonyja Scaramuccija na dužnost direktora za komunikacije.

MICHAEL SHORT, 25. srpnja – Zamjenik glasnogovornika Bijele kuće također je dao ostavku.

REINCE PRIEBUS, 28. srpnja – Šef Trumpova osoblja podnio je ostavku i demantirao da je predsjednik tražio da ode. Kazao je da će “uvijek biti Trumpov obožavatelj”.

ANTHONY SCARAMUCCI, 31. srpnja – Bivši bankar s Wall Streeta izdržao je samo 10 dana na dužnosti direktora za komunikacije. Potjeran je nakon što je izvrijeđao svoje kolege u razgovoru s novinarom New Yorkera. Scaramucci je navodno rekao za Priebusa da je “paranoidni shizofrenik” i ismijavao je tadašnjeg glavnog Trumpova stratega Stephena Bannona.

STEPHEN BANNON, 18. kolovoza – Bannon je pao žrtvom unutarnjih sukoba u Bijeloj kući i ne zna se točno je li podnio ostavku ili je otpušten s obzirom na različita izvješća. U intervjuu za American Prospect, Bannon je kritizirao dužnosnike ministarstva obrane i State Departmenta i izgleda da je potkopao Trumpovu strategiju vezano za prijetnju balističkim raketama koju predstavlja Sjeverna Koreja.

TOM PRICE, 29. rujna – Ministar zdravstva i socijalne zaštite podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova..

ROB PORTER, 7. veljače 2018. – Tajnik za Trumpovu korespondenciju podnio je ostavku nakon navoda o nasilju u obitelji koje su iznijele njegove dvije bivše supruge i poteškoća koje su ti navodi prouzročili glede sigurnosnog odobrenja visoke razine koje mu je bilo potrebno za obavljanje posla. Porter je bio zadužen za propuštanje dokumentacije do američkog predsjednika, uključujući tajne dokumente, i njegov raspored.

DAVID SORENSEN, 9. veljače – Još jedan djelatnik Bijele kuće, koji je bio zadužen za pisanje govora, podnio je ostavku zbog navoda o nasilju u obitelji i to dva dana nakon Portera.

HOPE HICKS, 28. veljače – Direktorica za komunikacije Bijele kuće objavila je ostavku dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Hicks (29) je u svom svjedočenju priznala da je govorila neistine tijekom rada za Bijelu kuću, ali je ustvrdila da nikada nije lagala o važnim pitanjima. Po novinskim izvješćima, bila je u vezi s Porterom.

GARY COHN, 6. ožujka – Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća podnio je ostavku zbog neslaganja s Trumpovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

You may also like

0 comments