Donald Trump se oglasio o Iranu

Serija tvitova 
Američki predsjednik Donald Trump sažeo je u ponedjeljak u jednoj rečenici što SAD traži od Irana: “Nema nuklearnog oružja, nema potpore terorizmu!”, dok je Moskva ocijenila da su nove američke sankcije protiv Irana nezakonite i poručila da će na njih odgovoriti, prenose agencije.

U nizu jutarnjih tvitova, Trump je, pošto je u posljednji trenutak odustao od zračnih napada na mete u Iranu zbog rušenja američkog drona, istaknuo da zaštita navigacijskih putova u Zaljevu za njega nije prioritet. “Ne moramo čak biti ondje budući da su Sjedinjene Države sada daleko prvi proizvođač energije na svijetu!”, kazao je, rezimirajući “jako jednostavne” zahtjeve Washingtona prema Teheranu: “Nema nuklearnog oružja, nema potpore terorizmu!”, prenosi afp.

Pozvao je druge zemlje uvoznice nafte da preuzmu vodeću ulogu. Istaknuo je da 91 posto kineskog uvoza nafte prolazi kroz Hormuški tjesnac i 62 posto japanskog, a u jednakoj situaciji su i mnoge druge zemlje. “Zašto (već godinama) štitimo te navigacijske putove bez i najmanje naknade?”

“Sve bi te zemlje trebale štititi svoje vlastite brodove u tom oduvijek opasnom prolazu”, dodao je. U međuvremenu, Moskva je poručila da su nove američke sankcije Iranu nezakonite i da će na njih odgovoriti, prenosi Reuters pozivajući se na ruske agencije.

Rusija i njezini partneri poduzet će korake da se suprotstave novim sankcijama protiv Irana koje je Washington najavio, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, ne preciziravši točno što. Dodao je da će uvođenje novih sankcija povećati napetosti te da bi Washington umjesto toga trebao težiti dijalogu s Teheranom.

You may also like

0 comments