Donald Trump promijenio retoriku

HRT
Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je objavio kako naputak Bijele kuće o socijalnoj distanci za cijelu zemlju, koji među ostalim poziva građane da ostanu u domovima, ostaje na snazi do kraja travnja. Zaokret je to u Trumpovoj retorici, prošlog je tjedna najavljivao mogućnost povratka Amerike u uobičajeni život već za Uskrs.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama veći je od 142.000. Ukupno je 2479 ljudi umrlo od posljedica covida-19. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi se 100 tisuća mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati “dobro obavljenim poslom”, te najavio odustajanje od plana ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti do sredine travnja.

– Govorili smo o mogućnosti da od virusa premine 2,2 milijuna ljudi. I ako uspijemo taj broj smanjiti na, recimo, 100.000, to je i dalje zastrašujući broj. Nadamo se manjem, ali ako bude od 100 do 200.000, možemo reći da smo napravili dobar posao. Znači, u odnosu na više od 2 milijuna mrtvih, s ovim brojem osjećam se mnogo bolje, kazao je Trump.

Američki predsjednik poslušao je mišljenja stručnjaka i pozvao Amerikance da sljedećih mjesec dana ostanu u svojim kućama, izbjegavaju sva nepotrebna putovanja i izlaske.

Dr. Anthony Fauci, ugledni američki infektolog i član tima Bijele kuće za suzbijanje koronavirusa, procjenjuje da bi usprkos svim poduzetim mjerama od infekcije moglo umrijeti i dvjesto tisuća Amerikanaca. Bez poduzetih mjera cijena u ljudskim životima bila bi golema, prema najgorem scenariju umrlo bi više od dva milijuna ljudi.

Vrhunac pandemije u SAD-u mogao bi se dogoditi za dva tjedna, kazao je na konferenciji za novinare u Vrtu ruža Bijele kuće Donald Trump. Oporavak i povratak u normalne aktivnosti zemlje očekuje do početka lipnja.

Sjedinjene Američke Države sada imaju globalno najveći broj zaraženih koronavirusom – gotovo 140 tisuća ljudi. Umrlo je više od 2400 ljudi, testirane 894 tisuće Amerikanaca.

You may also like

0 comments