Donald Trump pozdravio napore Kine glede Sjeverne Koreje, njegova se flota udaljava

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je napore Kine u nastojanju da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju, dodavši da zauzvrat zasad odustaje od prijetnja trgovačkim ratom protiv Pekinga.

Prisjetivši se nedavnog susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u svojoj rezidenciji na Floridi, Trump je za američki Fox News ponovio da je s njim “razvio vrlo dobar odnos”. “I što sam trebao učiniti? Pokrenuti trgovački rat protiv Kine dok Xi radi na problemu sa Sjevernom Korejom, koji je, iskreno, puno veći?”, objasnio je Trump. “Zato se prema Kini odnosim s poštovanjem, velikim poštovanjem…., a vidjet ćemo što se može napraviti.”

Trump je tijekom predizborne kampanje neprestano optuživao Peking za manipuliranje svojom valutom te prijetio da će nametnuti velike poreze na sve što se uveze iz Kine. No ‘okrenuo je ploču’ nakon susreta sa Xi Jinpingom 6. i 7. travnja. Sjedinjene Države su i službeno u petak zaključile da Kina nije valutni manipulator.

Kad je američki predsjednik Donald Trump ranije ovoga tjedna prijetio da je uputio “armadu” kao upozorenje Sjevernoj Koreji skupina vojnih brodova vođena nosačem zrakoplova bila je još daleko od Korejskog poluotoka i u međuvremenu je nastavila ploviti – suprotnim smjerom.

Tijekom vikenda, dok je Sjeverna Koreja pokazivala nove rakete na paradi i provodila neuspješne testove, bila je još dalje od Korejskog poluotoka nego u trenutku Trumpove prijetnje prolazeći kroz Sundski tjesnac u Indijski ocean.

Američko zapovjedništvo za Tihi ocean objasnilo je u utorak da je skupina prvo trebala dovršiti vježbe s Australijom koje su skraćene ali da sada kreće na zapadni Pacifik kako je naređeno. Zbunjujući slučaj izazvao je reakcije stručnjaka za korejsku krizu koji postavljaju pitanje potkopava li to vjerodostojnost Trumpove administracije u trenutku dok američka retorika o razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa izaziva zabrinutost zbog mogućeg sukoba. “Ukoliko prijetite a vaša prijetnja nije vjerodostojna to će jedino potkopati vašu politiku prema njima. A to bi bio logični zaključak na temelju onoga što se upravo dogodilo”, kaže stručnjak za Sjevernu Koreju Joel Wit iz promatračke skupine “Sjever 38” sa sveučilišta Johns Hopkins.

Američko zapovjedništvo u priopćenju 10. travnja objavilo je da je admiral Harry Harris, zapovjednik flote na Tihom oceanu, poslao napadačku skupinu Carl Vinson “prema sjeveru u zapadni Pacifik”.

Svjetski mediji prenijeli su da će brodovi na odredište stići za tjedan dana a mornarica je objavila da iz sigurnosnih razloga ne objavljuje buduće lokacije nosača zrakoplova. Ministar obrane Jim Mattis u međuvremenu relativizirao je upućivanje nosača zrakoplova kazavši da “ne postoji specifični zahtjev ili posebni razlog zbog kojeg ga šaljemo gore”. On je netočno kazao da je nosač povučen iz vježbe s Australijom. Pentagon je nakon toga objavio da nosač neće pristati u australsku luku Fremantle, ali ne i da je vježba otkazana.

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je u srijedu da će Washington surađivati sa saveznicima i Kinom kako bi se Sjevernu Koreju ekonomskim i diplomatskim putem prisililo na pomake i dodao je da će Amerika na svaki napad “odgovoriti silovito”.

Pence je u Tokio stigao u utorak iz Južne Koreje i potvrdio je japanskim dužnosnicima da je SAD predan ograničavanju sjevernokorejskog nuklearnog programa. Govoreći na nosaču zrakoplova USS Ronald Reagan koji je trenutno na održavanju u luci Jokosuka Pence je rekao da su američke namjere u svjetlu prijetnji koje predstavlja Sjeverna Koreja nepokolebljive. “Oni koji bi provjeravali našu odlučnost i spremnost moraju znati da ćemo poraziti svakog napadača i nadjačati svako korištenje konvencionalnog ili nuklearnog oružja silovitim i učinkovitim američkim odgovorom”, rekao je Pence ponavljajući da su na stolu sve opcije protiv Pjongjanga.

Pence je rekao da je razgovarao s američkim predsjednikom i da će do 2020. oko 60 posto američke vojne flote biti u toj regiji i da će uloga Japana rasti. Pence je kazao i da će SAD štititi slobodu plovidbe i leta na području Južnog Kineskog mora u kojem Peking polaže pravo zajedno s još nekoliko istočnoazijskih zemalja na ista područja. Pence iz Japana u srijedu odlazi za Indoneziju.

You may also like