Donald Trump odgodio put u Izrael zbog kontroverzi

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u četvrtak je odgodio put u Izrael zbog kontroverzi izazvanih komentarima o tome da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD.

Trump je objavio odluku u obliku posta na svom twitteru i rekao da će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom “kasnijeg datuma nakon što postanem predsjednik SAD-a”. Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je Trump izazvao međunarodnu kontroverzu pozivajući da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD. Izraelski političari s ljevice i desnice kao i izraelski Arapi osudili su Trumpovu izjavu i zatražili da mu se otkaže posjet. Ahmad Tibi, član parlamenta kao predstavnik arapske manjine, zatražio je da se tom “neonacistu” zabrani ulazak u Knesset.

Omer Bar-Lev iz oporbenog Cionističkog saveza zatražio je da se zabrani posjet republikanskom kandidatu “rasistu”. Protiv Trumpova posjeta izjasnila se i Netanyahuova stranka Likud. Unatoč protivljenju izraelskih političara premijer Benjamin Netanyahu nije otkazao njegov posjet, no Trump ga je odlučio odgoditi.

You may also like