Donald Trump obustavio financiranje WHO-a

Želi promijeniti WHO
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da “nije vrijeme” za smanjivanje resursa za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) nakon što je predsjednik Donald Trump zaustavio američko financiranje tog tijela.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio kako će SAD privremeno prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog “lošeg upravljanja” epidemijom korona virusa. Trump je prije sedam dana zaprijetio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a sada je otišao i korak dalje. “Danas sam naredio obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije dok se provodi studija koja će ispitati ulogu WHO-a u pogrešnom upravljanju i prikrivanju širenja korona virusa”, rekao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati. “Da je WHO obavio svoj posao i poslao medicinske stručnjake u Kinu kako bi objektivno proučili situaciju na terenu, epidemija je mogla biti zadržana u njezinom izvoru s vrlo malo preminulih”, dodao je.

Već danima Trumpova administracija oštro kritizira stav ženevske agencije UN-a, posebno stajališta koja Washington smatra previše povoljnim za Peking. Washington se posebno žali što su američke mjere zaštite u krizi, poput postupnog zatvaranja granica, naišle na snažni otpor WHO-a, koji je “nastavio pozdravljati kineske čelnike zbog njihove spremnosti na dijeljenje informacija”.

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države žele “radikalno promijeniti” način rada organizacije. Sjedinjene Države imaju najveći broj zaraženih i preminulih od posljedica korona virusa. Prema najnovijim podacima SAD ima više od 611.000 oboljelih i 25.924 preminulih.

You may also like

0 comments