Donald Trump nejasno o tome kada će uslijediti napad na Siriju

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad “mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće”.

“Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju”, napisao je Trump na Twitteru. On je obećao poduzeti brzu i odlučnu akciju protiv Sirije nakon izvješća o navodnom napadu otrovnim plinom u kojem je ubio desetke ljudi. Damask je zanijekao odgovornost za incident koji je proširio jaz između Zapada i Moskve, koja podupire sirijsku vladu.

U srijedu, čak iako je Trump ranije rekao da neće “objavljivati” svoje korake u Siriji, on je u poruci na Twitteru rekao da će projektili “stići, lijepi, novi i ‘pametni’!”

Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton kasnije u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je kazao kako će odlučiti hoće li napasti ciljeve u Siriji nakon kemijskog napada nakon što se prikupe sve potrebne informacije. “Trebat ćemo donijeti odluke u dogledno vrijeme kad procijenimo da je najkorisnije i najučinkovitije”, kazao je Macron.

Assad o napadu

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je da bi bilo kakva potencijalna akcija zapadnih država uzrokovala dodatnu nestabilnost u regiji, objavila je sirijska državna televizija u četvrtak, dok SAD i njegovi saveznici razmatraju napade na Siriju.

“Sa svakom pobjedom postignutom na terenu, podižu se glasovi nekih zapadnih zemalja a akcije se intenziviraju u pokušaju da se promijeni tijek događaja. Ti glasovi i svaka moguća akcija doprinijet će samo povećanju nestabilnosti u regiji, te prijetiti međunarodnom miru i sigurnosti”, citirala je televizija Asada.

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu, za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Trump je u srijedu upozorio Rusiju na moguću američku vojnu akciju u Siriji te je kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Kremlj je priopćio da Rusija prati izjave Washingtona o Siriji, ali da zasad nije planiran telefonski razgovor predsjednika Vladimira Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Razgovor s Putinom najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je rekao da je razgovarao s Trumpom. Dogovorili su se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je također objavio da postoji komunikacijski kanal između ruske i američke vojske oko operacija u Siriji kako bi se izbjegli incidenti. Taj je kanal “u aktivnom stanju i koriste ga obje strane”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Guterres protiv intervencije

Šef UN-a pozvao je “na izbjegavanje situacija koje bi bile izvan kontrole” u Siriji, s obzirom da je napetost između Washingtona i Moskve još povećana nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao ispaliti rakete u znak odmazde za navodni kemijski napad blizu Damaska.

Glavni tajnik UN-a zatražio od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da izbjegavaju situacije koje bi bile izvan kontrole u Siriji, ponavljajući da je iznimno zabrinut zbog velike nesigurnosti koja trenutno vlada.

Ruska vojska objavila je u četvrtak da zastava sirijske vlade leprša nad gradom Dumom. Time je režim Bašara al Asada preuzeo kontrolu nad “čitavom Istočnom Gutom”.

Istodobno, posljednji pobunjenici u gradu Dumi predali su svoje teško naoružanje dok je njihov šef napustio zonu u pravcu sjevera zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Američki predsjednik napisao je prethodnog dana na Twitteru: “Rusija se zaklinje da će srušiti bilo koju raketu ispaljenu na Siriju. Nek’ Rusija bude spremna jer pristižu lijepe, nove i ‘pametne!’ Niste se trebali udruživati sa životinjom koja ubija plinom, koja ubija svoj narod i to voli”, napisao je Donald Trump.

Kao podršku predsjedniku, Pentagon je izrazio “spremnost” da ponudi vojne opcije za udare na Siriju, dok je režim Bašara al-Asada evakuirao zračne luke i vojne baze.

No, nakon predsjednikovih tvitova, Bijela kuća se pokazala opreznijom. “Predsjednik drži Siriju i Rusiju odgovornima za taj napad kemijskim oružjem”, ali “sve su opcije na stolu, konačna odluka nije donesena”, izjavila je glasnogovornica Sarah Sanders.

Njemačka neće sudjelovati

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je u četvrtak mogućnost njemačkog sudjelovanja u eventualnim vojnim napadima u Siriji.

„Njemačka u eventualnim napadima, i to moram naglasiti – eventualnim – jer još nema nikakve odluke, neće sudjelovati“, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s danskim premijerom Larsom Rasmussenom u Berlinu.

Ona je istodobno naglasila kako treba „učiniti sve“ da se jasno dade do znanja da je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva.

„Za Njemačku to znači da podržava aktivnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Organizacije za zabranu kemijskog oružja“, rekla je Merkel.

I Merkel i danski premijer Rasmussen su odbili komentirati prijetnje Donalda Trumpa napadima na Siriju.

I ministar vanjskih poslova Heiko Maas je tijekom posjeta Irskoj naglasio kako od Njemačke zasad nitko nije tražio uključivanje u eventualni napad na Siriju ali je naglasio kako zapadni partneri moraju po pitanju Sirije „djelovati jedinstveno“.

You may also like