Donald Trump i Kongres posvađani zbog gradnje zida

Američki predsjednik Donald Trump i Kongres, posvađani zbog njegova prijedloga za gradnju zida na granici s Meksikom, imaju samo pet dana za postizanje dogovora prije nego što zbog isteka privremenog financiranja vlade četvrtina javnih službenika ostane bez plaća.
Američki predsjednik je financiranje graničnog zida, što je bilo njegovo predizborno obećanje, proglasio najvažnijim pitanjem u sklopu postizanja dogovora u Kongresu o federalnoj potrošnji prije nego 21. prosinca istekne dvotjedni rok o privremenom financiranju federalne vlade. Trump od Kongresa za zid traži pet milijardi dolara. To je tek manji dio od oko 450 milijardi dolara koja treba odobriti Kongres kako bi se osiguralo financiranje nekoliko vladinih agencija koje će u suprotnom 21. prosinca ostati bez novca.

Najveći dio administracije ima osiguran proračun do rujna iduće godine, uključujući vojsku, zdravstvene i školske ustanove te one koje skrbe o ratnim veteranima.

Trump je prošli tjedan rekao da je spreman zaobići Kongres i angažirati američku vojsku na izgradnji zida na granici između SAD-a i Meksika, čak i ako zastupnici ne podrže financiranje izgradnje.

Nekoliko republikanskih i demokratskih dužnosnika u petak je reklo da nije ostvaren nikakav napredak u rješavanju spora, nakon što se su se Trump i demokratski čelnici u utorak svađali zbog graničnog zida pred kamerama u Ovalnom uredu.

Republikanci, koji do 3. siječnja kontroliraju oba doma Kongresa, neće moći prikupiti 218 glasova u Zastupničkom domu za proračun koji bi uključivao Trumpov zahtjev kojemu se demokrati protive.

Ako privremeno financiranje istekne 21. prosinca, bez novca će ostati NASA, nacionalni parkovi, diplomatska mreža i poljoprivredni programi.

Vlada u neredu sigurno ne bi bila dobra za republikance u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, osobito ako Amerikanci budu vidjeli slike Trumpa na dvotjednom odmoru u njegovoj raskošnoj rezidenciji na Floridi.

You may also like

0 comments