Dominikanski predsjednik započeo drugi mandat najavom borbe protiv korupcije

Predsjednik Dominikanske Republike Danilo Medina, ponovo izabran u svibnju već u prvom krugu, obećao je u utorak da će se boriti protiv siromaštva koje potkopava taj turistički raj, preuzimajući dužnost u drugom četverogodišnjem mandatu. “Uz ono što smo već postigli, još će barem 830.000 Dominikanaca izaći iz siromaštva” u iduće četiri godine, obećao je, podsjetivši da je za njegova prvog mandata stopa siromaštva u toj zemlji s 10,4 milijuna stanovnika pala sa 42,2 na 32,3 posto.

Borba s krajnjim siromaštvom je “glavna zadaća”, istaknuo je, a cilj je “prepoloviti ga”. Medina (64) je prisegnuo na službenoj svečanosti kojoj su, među ostalima, nazočili Nicolas Maduro, venezuelski predsjednik, bolivijski Evo Morales, ekvadorski Rafael Correa i privremeni predsjednik Haitija Jocelerme Privert.

Dominikanski predsjednik je nadmoćno pobijedio na predsjedničkim izborima 15. svibnja sa 61,74 posto glasova, a na parlamentarnim je osvojio dvotrećinsku većinu u oba doma parlamenta.

Dominikanska Republika koja živi uglavnom od turizma, jedno je od najdinamičnijih gospodarstava na američkom kontinentu, s rastom od 7 posto u 2015. No uz visoku stopu siromaštva, otok trpi i od velike nezaposlenosti čija je stopa blizu 14 posto, po službenim podatcima.

You may also like