Dombrovkis: U fokusu razgovora u Zagrebu makroekonomija i fiskalna politika

Potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis, koji će u četvrtak i petak biti u radnom posjetu Zagrebu, izjavio je u srijedu da će u središtu pozornosti razgovora biti makroekonomske neravnoteže i fiskalna situacija u Hrvatskoj.

“Makroekonomske neravnoteže i fiskalna situacija u Hrvatskoj bit će središtu naših razgovora s predstavnicima hrvatske vlade. Jasno je da nova hrvatska vlada dolazi s prijedlozima kako riješiti ekonomske izazove, pojačati gospodarski oporavak, kako može ispuniti fiskalne ciljeve i konačno dokinuti proceduru prekomjernog deficita. U ovom trenutku ne bih prejudcirao ishod naših razgovora, sutra i prekosutra ću biti u Hrvatskoj i moći ću reći više nakon sastanaka s hrvatskim vlastima”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Dombrovskis je na konferenciji za novinare govorio o rezultatima sastanka Europske komisije, koja je u srijedu na dnevnom redu, između ostaloga, imala Europski semestar. Radilo se o orijentacijskoj raspravi o Europskom semestru, iako je bilo najavljeno da će Komisija u srijedu objaviti analitičku ocjenu gospodarskog stanja u zemljama članicama, te dubinske analize za 18 zemalja članica koje imaju prekomjerne makroekonomske neravnoteže, među kojima je i Hrvatska. To je sada odgođeno za petak. U tim izvješćima, Komisija ocjenjuje kako su zemlje provele prošlogodišnje ekonomske preporuke Europske komisije.

Europski semestar je mehanizam za bolju koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica.  U sklopu toga mehanizma, države članice trebaju do 15. travnja, a najkasnije do kraja travnja predati svoje programe stabilnosti i konvergencije u kojima su predstavljeni srednjoročni proračunski ciljevi te nacionalne programe reformi u kojima su predstavljeni planovi strukturnih reformi.

Na temelju tih dokumenata Komisija u svibnju ocjenjuje nacionalne planove politika i predstavlja nacrt preporuka za pojedine zemlje, a koje u lipnju prihvaća Vijeće EU-a. O rezultatima provedbe tih preporuka Komisija sastavlja izvješća u veljači naredne godine.

You may also like

0 comments