Dombrovkis: Hrvatska treba ambicioznije reforme

Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak, ali za održiv gospodarski rast mora provesti “ambiciozne strukturne reforme” za koje je nova vlada spremna, izjavio je u četvrtak u Zagrebu potpredsjednik Europske komisije (EK) Valdis Dombrovskis.

On je u dvodnevni posjet Zagrebu stigao na dan kada je vlada objavila smjernice za proračun za 2016. i dan prije objave izvješća EK-a o gospodarskim pokazateljima u članicama EU-a. Smjernice, koje se temelje na rastu BDP-a od dva posto, predviđaju deficit proračuna manji od tri posto BDP-a, pad stope nezaposlenosti ispod 16 posto, a do kraja 2018. ispod 14 posto. Nakon razgovora s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, potpredsjednik EK-a za euro i socijalni dijalog rekao je da Hrvatska ostvaruje skroman gospodarski oporavak i ponovio procjene EK-a da će ove i iduće godine ostvariti rast od 2,1 posto, nešto više od prosjeka EU-a od 1.9 posto.

No istovremeno je upozorio na visoki javni dug, i privatni i javni, visoku stopu nezaposlenosti “koja se tek postupno smanjuje” i probleme bankarskog sektora. “Potrebne su odlučne vladine mjere, u smislu programa ambicioznih strukturnih reformi”, dodao je Dombrovskis. “U tome vidim važnu ulogu parlamenta, jer brojne reforme treba izglasati u Saboru”, dodao je.

Iako će podatke o proračunskom manjku Eurostat objaviti u travnju, Dombrovskis je rekao kako se čini da Hrvatska 2015. nije smanjila deficit ispod 3,5 posto BDP-a, što će, ističe, otežati ovogodišnji cilj da manjak padne ispod tri posto BDP-a. “Prema razgovorima s predsjednikom Sabora i članovima vlade, vidimo da je vlada spremna suočiti se s tih izazovima, raditi na proračunu koji bi značajno smanjio proračunski deficit i provesti strukturne reforme”, rekao je. “Spremni smo zajedno s hrvatskim vlastima raditi na rješavanju problema makroekonomskih neravnoteža kako bi Hrvatska ostvarila održiv gospodarski rast”, dodao je Dombrovskis.

Reiner se s njime suglasio da hrvatsko gospodarstvo treba hitne strukturne reforme i istaknuo da će ih nova vlada provesti. “Sabor će dati punu potporu vladi da se ostvare ciljevi koje EU od nas traži, kako bi izbjegli bilo kakav scenarij koji bi hrvatske građane učinio siromašnijim nego što su danas”, rekao je. Cilj nam je skroman gospodarski oporavak značajno poboljšati i ubrzati ga kako bi se što prije uklopili u visoke standarde najrazvijenijih zemlja EU-a, istaknuo je Reiner.

Dombrovskis će se u nastavku posjeta Zagrebu sastati s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem, a na zajedničkom sastanku razgovarat će s ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem, ministrom regionalnog razvitka i europskih fondova Tomislavom Tolušićem te ministricom rada i mirovinskog sustava Nadom Šikić.

You may also like

0 comments