Dolaze nam mutirani virusi, bit će teška jesen?

Njemački virolozi
Ako želite izbjeći dugotrajni lockdown, odmah morate uvesti još strože mjere, upozorava njemačka virologinja Melanie Brinkmann. Britanski soj brzo se širi, korona će nas mučiti i u 2022.

Brinkmann je članica savjetničkog tima Angele Merkel za borbu protiv pandemije, a sutra najveće europsko gospodarstvo odlučuje što će nakon 15. veljače, kad istječe važenje posljednje odluke o lockdownu. Mnogi su očekivali da će se ići u ukidanje lockdowna jer Njemačka ima sjajan pad broja novozaraženih. No virus ima drugu logiku, javlja Jutarnji list.

U Europi je na djelu britanski soj koronavirusa, puno zarazniji od starog. Još se ne zna je li britanski soj zarazniji 30 ili 50 posto, kaže njemačka virologinja. “Ali čak i sa samo 30 posto, imamo zapravo potpuno novu pandemiju. Nova pandemija takoreći se zagrijava u pozadini, a da je još nismo uspjeli jasno vidjeti. S njom se nećemo moći nositi mjerama koje su sada na snazi. Ponovno će brojke eksponencijalno rasti pa ćemo morati još rigoroznije sprečavati kontakte. Pitanje je samo hoćemo li to učiniti jednom, odlučno i dosljedno ili ćemo ući u kratko otvaranje, kao uvod u novo dugo zatvaranje”, tumači Melanie Brinkmann u intervjuu u posljednjem broju njemačkog Der Spiegela.

Drugim riječima, savjetnica Angele Merkel zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Ako se to ne učini, ako se bude oklijevalo, britanski soj natjerat će nas u dugotrajni neželjeni lockdown. I to ne samo Njemačku jer se britanski soj (i drugi sojevi) širi Europom.

U pitanju je samo nekoliko tjedana prije nego što se visokozarazni soj proširi Njemačkom, upozorila je kancelarku i premijere pokrajina. “To sam jasno rekla: mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon. Sad je pitanje možemo li dobiti na vremenu, možemo li zaustaviti trijumfalno napredovanje novih sojeva? (…) Objasnila sam da je svejedno imamo li sada 0,5 ili 1,5 posto: dogodit će se to kao u Engleskoj, sojevi će prevladati. To je zakon prirode”, ističe njemačka virologinja Melanie Brinkmann.

Krajnje je nevjerojatno da je koronavirus krenuo nakon incidenta u laboratoriju u Kini, poručili su istražitelji koji u Kini pokušavaju rasvijetliti porijeklo koronavirusa, javlja Sky News.

Istražitelju vjeruju da je najvjerojatniji uzrok prvotnog izbijanja zaraze virus koji je “skočio” s životinje na čovjeka. To znači da se buduće istrage neće fokusirati na laboratorijski incident kao mogući uzrok izbijanja zaraze koronavirusom. Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije, koji rade s kineskim stručnjacima, već neko vrijeme pokušavaju otkriti kako je krenula pandemija koronavirusa.

Tim istražitelja je posjetio ključne lokacije u Wuhanu, kineskom gradu u kojem su prijavljeni prvi slučajevi zaraze, gdje su razgovarali s pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i kineskim znanstvenicima. Dokazi su dosad sugerirali da je koronavirus “skočio” sa životinja na ljude, a tim istražitelja danas je na press konferenciji poručio da još uvijek nisu sigurni o kojoj vrsti životinja se radilo i gdje se to točno dogodilo.

Znanstvenici su također otkrili da je koronavirus možda cirkulirao u regijama izvan Wuhana prije prvog prijavljenog slučaja zaraze, javlja Sky News.

Opasnosti koje koronavirus predstavlja za očekivani europski gospodarski oporavak još uvijek vrebaju, rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde u ponedjeljak u Europskom parlamentu.

Lagarde je istaknula da ponovni porast novih infekcija, mutacije virusa i stroge mjere suzbijanja nametnute kao odgovor na širenje zaraze predstavljaju “značajan negativni rizik gospodarskim aktivnostima”.

Početak kampanje cijepljenja bilo je “svjetlo na kraju tunela”, ali još uvijek je neizvjesno kako će se razvijati pandemija, dok proizvodnja ostaje ispod pretpandemijskih razina, kazala je Lagarde.

Očekuje se da će oporavak započeti kada se mjere zaključavanja ukinu. Tada će gospodarstvu pomoći povoljni uvjeti financiranja, fiskalna politika i oporavak potražnje, ustvrdila je.

Lagarde je parlamentarne zastupnike izvijestila da je inflacija i dalje niska unatoč siječanjskom rastu zbog slabe potražnje i pada na tržištu rada i proizvoda. Rast inflacije očekuje se u sljedećim mjesecima, ali slaba potražnja i aprecijacija eura ublažit će cjenovni pritisak, dodala je čelnica ECB-a.

Zbog toga je pružanje potpore kroz blagu monetarnu politiku i dalje potrebno, navela je čelnica središnje banke EU-a.

You may also like

0 comments