Dolarov indeks skliznuo na najnizu razinu u proteklom tjednu

Dolar je oslabio u ponedjeljak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili nakon četvrtog tjednog uspona američke valute, podupiranog očekivanjima rasta američkih ključnih kamatnih stopa već u ovome mjesecu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je daljnjih 0,3 posto, na 101,22 boda, najnižu razinu u tjedan dana.

Euro je u takvom ozračju ojačao prema dolaru na najvišu razinu u dva tjedna od 1,0640 dolara, a u fokusu ulagača i dalje su predsjednički izbori u Francuskoj.

Američka valuta skliznula je i 0,4 posto prema japanskoj, na 113,68 jena, jer je potražnja za jenom, sigurnim utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima, porasla zbog zazora ulagača prema riziku nakon vijesti da je Sjeverna Koreja ispalila više projektila.

Ključnu podršku dolaru proteklih su tjedana pružala očekivanja skorog rasta kamatnih stopa u SAD-u. Na tržištima su u samo nekoliko dana značajno porasli izgledi za povećanje kamatnih stopa na sjednici američke središnje banke u ožujku, i to na oko 80 posto, sa svega 30-ak posto početkom prošloga tjedna, pokazuju podaci Fed Watcha CME Groupa.

Takva su očekivanja, po tumačenju tržišnih sudionika, zacementirale izjave predsjednice Feda Janet Yellen u petak da se središnja banka sprema podići kamatne stopa u ožujku, uz uvjet da podaci o zaposlenosti i inflaciji ostanu snažni.

Uz vijesti iz Sjeverne Koreje, američku valutu pritisnula su i najnovija politička zbivanja u SAD-u, nakon što je američki predsjednik Donald Trump optužio svoga prethodnika Baracka Obamu da ga je prisluškivao za vrijeme kampanje u 2016. godini, a takve su optužbe odbacili Obama i bivši visoki dužnosnik službe sigurnosti.

“Sjeverna Koreja je nepredvidiva, no prilično često provodi raketne testove. Jedina je razlika sada u tome što je također teško predvidjeti kako će Trump odgovoriti na takve testove”, kazao je Kaneo Ogino, analitičar iz istraživačke tvrtke Global-info Co.

(Agencije)

You may also like

0 comments