Dolar je u ponedjeljak ponovo ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta budući da se fokus preusmjerio s prijetnje valutnog rata, potpirene devalvacijom kineskog juana, na podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Dolar je oko podneva bio u plusu 0,3 posto prema euru kojim se trgovalo po 1,1075 dolara. Zelena je novčanica ojačala i prema jenu, 0,2 posto, na 124,53 jena.

Prošlog je tjedna kineska središnja banka nekoliko dana zaredom devalvirala domaću valutu, za ukupno 4,6 posto, potpirivši strah od valutnog rata, budući da su mnogi u tom potezu čitali pokušaj da se podupre posustali izvoz. Na početku ovog tjedna banka je pak neznatno podigla vrijednost juana prema dolaru, signaliziravši da ne priprema još značajniju devalvaciju, kao što su neki strahovali. Fokus tržišta ponovo se preusmjerio na razlike u monetarnoj politici vodećih svjetskih gospodarstava.

S obzirom na oskudne vijesti iz američkog gospodarstva danas i sutra, trgovci se okreću podacima o američkoj inflaciji koji su na rasporedu na objavu u srijedu. “Mislim da svi čekaju podatke o američkoj inflaciji i Fedov zapisnik – to će dati bar kakav-takav smjer dolaru”, kaže Stephen Gallo iz londonskog BMO Capital Marketsa. “Bude li što od toga negativno za podizanje kamatnjaka u SAD-u, dolar će se naći pod pritiskom. Još nisu sasvim zaboravljeni prošlotjedni kineski potezi… ali smatramo da (u Fedu) još nisu odustali od podizanja ključnih kamatnih stopa u rujnu ili listopadu”, dodaje Gallo.

Jen su pad pritisnuli podaci o padu aktivnosti u japanskom gospodarstvu u drugom tromjesečju, a analitičari su podijeljeni u pretpostavkama o mogućem dodatnom ublažavanju japanske monetarne politike, procjenjujući da će ovaj puta istaknutiju ulogu u poticanju gospodarstva odigrati vlada.

Related Posts