Dolar stabilan, u fokusu ECB i podaci o zaposlenosti u SAD-u

Tečaj dolara u srijedu je na međunarodnim tržištima uglavnom stagnirao u odnosu na najznačajnije svjetske valute, a trguje se oprezno jer ulagači u potrazi za novim smjernicama čekaju sjednicu Europske središnje banke (ECB) i najnovije podatke o zaposlenosti u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je jutros nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 101,89 bodova. Tečaj dolara prema jenu također je stagnirao, na 113,96 jena.

Euro je u takvim okolnostima skliznuo prema dolaru blagih 0,1 posto, na 1,0557 dolara. Od izborne pobjede američkog predsjednika Donalda Trumpa početkom studenoga prošle godine tečaj eura pao je za gotovo pet posto prema dolaru.

Američka je valuta prošli tjedan dosegnula najvišu razinu u dva mjeseca prema košarici valuta pod utjecajem snažnog skoka očekivanja povećanja kamatnih stopa u ožujka nakon izjava niza dužnosnika američke središnje banke kojima su signalizirani takvi potezi. Izgledi za njihovo povećanje u ožujsku u samo nekoliko su dana porasli s oko 30 posto, na čak približno 87 posto.

No, nakon što je u proteklih pet tjedana ojačala 2,5 posto, američka se valuta sada kreće unutar uskog raspona, s obzirom na očekivanja da je povećanje kamatnih stopa u SAD-u na sjednici Feda idući tjedan više-manje gotova stvar. Stoga američki podaci o zaposlenosti koji se očekuju u petak vjerojatno ne bi trebali imati većeg utjecaja na tečaj dolara, procjenjuju analitičari.

I dok je Fed, čini se, spreman podići kamatne stope treći put u 18 mjeseci, od ECB-a se očekuje da će vjerojatno zadržati ekspanzivnu monetarnu politiku na sutrašnjoj sjednici, unatoč jačanju inflacije.

“Jedino što sada čekamo je sutrašnja sjednica ECB-a, a potom ćemo se prekosutra usmjeriti Fedu i njegovoj sjednici u idućem tjednu. ECB je pritom zanimljiviji, budući da je u slučaju Feda jasno da će podići kamatne stope”, kazala je valutna analitičarka DZ Banka Sonja Marten.

Među kretanjima najvažnijih svjetskih valuta u današnjem se trgovanju još izdvaja švicarski franak, koji je u prekonoćnom trgovanju u jednom trenutku skliznuo na najnižu razinu od 11. siječnja, na 1,0170 franaka za dolar, a nakon što je Švicarska središnja banka (SNB) izvijestila o rastu deviznih rezervi, a predsjednik SNB-a Thomas Jordan ponovio da je franak značajno precijenjen. Jutros se njime trgovalo po 1,0135 franaka za dolar, što znači da se kreće blizu razina na prethodnom zatvaranju.

(Agencije)

You may also like

0 comments