Home Ekonomija Dolar skliznuo prema košarici valuta

Dolar skliznuo prema košarici valuta

by Agencije

Tečaj dolara u petak je na međunarodnim deviznim tržištima skliznuo prema košarici valuta uoči novih podataka o zaposlenosti u SAD-u, no zadržao se na putu tjednog dobitka.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto, na 93,697 bodova. Početkom tjedna skliznuo je na 91,919 bodova, najnižu razinu od siječnja 2015. godine, nakon čega se počeo oporavljati pa je kraj tjedna dočekao u plusu oko dva posto.

Američka je valuta prema japanskoj oslabila 0,2 posto, na 107,04 jena, no na putu je tjednog dobitka od 0,6 posto prema jenu. U utorak je dolar zabilježio najnižu razinu u 18 mjeseci od 105,55 jena.

Euro je u takvim okolnostima ostao više-manje nepromijenjen, na 1,1415 dolara. U utorak je u jednom trenutku dosegnuo 1,1616 dolara, najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci.

U fokusu tržišta bit će izvješće iz SAD-a koje bi, po očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete, trebali pokazati da je u travnju otvoreno 202.000 novih radnih mjesta, nakon 215.000 u ožujku. “Samo bi neočekivano snažne brojke u izvješću o zaposlenosti promijenile trend kretanja tečaja dolara, Očekujem da će dobitci tečaja dolara prema jenu biti ograničeni na oko 108 jena, a na sličan način bit će ograničeno slabljenje eura”, kazao je Yujiro Goto, valutni analitičar u banci Nomura.

Među značajnijim promjenama valutnih tečajeva ponovno se izdvaja australski dolar, skliznuvši za 1,3 posto, na najnižu razinu u dva mjeseca prema američkom imenjaku, nakon što je središnja banka Australije signalizirala mogućnost novog smanjenja kamatnih stopa.

Related Posts