Dolar skliznuo prema euru i jenu

Dolar je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima blago oslabio prema euru i jenu, što je po tumačenju većine analitičara najvećim dijelom posljedica mršavog trgovanja uobičajenog za ovo doba godine.

Američka je valuta prema europskoj oslabila tako nešto manje od 0,2 posto, pa se eurom trgovalo po 1,0938 dolara. Prema japanskoj je valuti bila na neznatnom gubitku u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije, skliznuvši na 120,445 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,1 posto, na 98,166 bodova. Drži se tako ispod najviše razine u tjedan dana od 98,413 bodova, na koju se popeo u utorak.

Slabljenje dolara, po ocjeni većine analitičara, dobrim je dijelom rezultat mršavog prazničnog trgovanja, a i ponekih dobitonosnih prodaja na koje su se ulagači odlučili nakon jačanja američkog dolara od siječnja za više od deset posto. Dolar je i dalje na dobitku bio prema kineskom juanu i valutama čija su kretanja ovisna o stanju u Aziji, poput australskog dolara.

Kineski juan na inozemnim je tržištima skliznuo na najniže razine prema dolaru u protekle više od četiri godine, dok su kanadski i australski dolar bili na manjem gubitku prema svome američkom imenjaku, pogođeni novim padom cijena sirove nafte za dva posto. “Kretanje tečaja američkog dolara mogli bismo pripisati činjenici da je većina tržišnih sudionika u ovome trenutku već na praznicima. Situacija bi se mogla promijeniti već idući tjedan”, kazao je valutni analitičar u banci BNP Paribas Michael Sneyd.

U fokusu tržišta bit će tempo daljnjeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u koji je već sada manje izvjestan uslijed nastavljenog pada cijena nafte na svjetskim tržištima i zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta na globalnoj razini.

You may also like

0 comments