Dolar pod utjecajem trgovinskih napetosti

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala, a u fokusu ulagača bile su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te Europske unije.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, spustio se prošloga tjedna 0,1 posto, na 95,10 bodova. Pritom je tečaj američke valute prema japanskoj skliznuo 0,15 posto, na 111,05 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, ojačao, pa je cijena eura oslabila 0,2 posto, na 1,1600 dolara.

Na valutnim se tržištima prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog trgovinskih napetosti između najvećih svjetskih gospodarstava. Sklonost prema riziku ponešto je ojačala počekom tjedna nakon što su SAD i Meksiko postigli trgovinski sporazum, što je ponešto ublažilo trgovinske napetosti. U tim je uvjetima dolar, kao svojevrsno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, bio ulagačima manje privlačan.

No polovicom tjedna situacija se promijenila nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak u razgovoru za Bloomberg izjavio da prijedlog EU-a o uklanjanju carina na uvoz automobila nije dovoljno dobar.

Takvim je porukama kod nekih ulagača izazvao zabrinutost u vezi izgleda za europsko gospodarstvo i zajedničku valutu budući da je Trump već prijetio nametanjem carina na sastavljane automobile njemačkih proizvođača poput Volkswagena, Daimlera i BMW-a.

Sklonost riziku dodatno je prigušena zbog izvješća da Trump također planira početkom idućega tjedna nametnuti nove carine na uvoz iz Kine, a ulagače na veći oprez navodi i nastavak slabljenja valuta gospodarstava u nastajanju, poput argentinskog peza, brazilskog riala i turske lire.

You may also like

0 comments