Tečaj dolara u srijedu je dodatno oslabio na međunarodnim tržištima prema košarici valuta, nakon najvećeg dnevnog gubitka u posljednjih mjesec dana zabilježenog u jučerašnjem trgovanju uslijed dobitonosnih prodaja. Dolar je skliznuo 0,1 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,0941 dolara. Na istom postotnom gubitku bio je i prema košarici valuta, pa je dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo na 97,329 bodova. U utorak je u jednom trenutku zabilježio najvišu razinu u tri mjeseca od 98,151 boda.

Dolar je oslabio 0,1 posto i prema jenu, na 123,67 jena, skliznuvši tako s najviše razine u gotovo šest tjedana od 124,48 jena, na koju se bio popeo u utorak. Američka valuta oslabila je gotovo jedan posto u utorak, u vrijeme rada američkih i azijskih burzi, pogođena slabijom dobiti američkih kompanija nego što se očekivalo. Cijene dionica na američkim burzama jučer su pale, nakon što su tehnološki divovi IBM i United Technologies izvijestili o padu dobiti u drugom kvartalu. Pad dionica povećao je privlačnost obveznica pa su prinosi na obveznice pali, što je dodatno pogodilo dolar.

Dolar je ojačao oko 25 posto prema euru i košarici valuta od prošlogodišnjeg lipnja do sredine ožujka, a većina analitičara i dalje misli da će nastaviti jačati. No, to što mu od travnja ne uspijeva da bude snažniji od 1,08 dolara za euro počinje zabrinjavati one koji očekuju paritet toga valutnog para. “Dolar je definitivno zasad izgubio zamah. Pa ipak, činjenica da će Fed podići kamatne stope u nekom trenutku ove godine znači da ostajemo konstruktivni po pitanju dolara. Raspoloženje u odnosu na euro je slabo i mišljenja smo da će nakon svakog uzleta slijediti njegove prodaje”, kazao je Piotr Matys, valutni analitičar u banci Rabobank.

Related Posts