Dolar oslabio prema jenu i juanu

Dolar je u srijedu oslabio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon što je opetovana devalvacija kineskog juana poljuljala očekivanja da će američka središnja banka u rujnu podići ključne kamatne stope. Euro je oko podneva bio u plusu prema dolaru 0,8 posto, dosegnuvši 1,11385 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

Dolar je oslabio i prema jenu, 0,5 posto, te se njime trgovalo po 124,42 jena. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta kliznuo je 0,6 posto, na 96,691 bod. U fokusu pozornosti bila je opetovana devalvacija kineskog juana, drugi dan zaredom, na 6,3306 juana za dolar. Time je kineska valuta u dva dana devalvirana ukupno 3,5 posto, najviše od 1994. godine.

Nakon nove odluke središnje kineske središnje banke o devalvaciji juan je na međunarodnim tržištima pao na 6,5888 juana za dolar, što je njegova najniža vrijednost od početka 2011. godine.

Ekonomisti procjenjuju da je glavni motiv poteza kineske središnje banke slabljenje gospodarstva, posebno srpanjski pad izvoza za 8,3 posto. I današnji podaci potvrđuju slabost drugog po veličini svjetskog gospodarstva, pa je industrijska proizvodnja u srpnju porasla 6,0 posto, slabije no što se očekivalo. Neizvjesnost u pogledu kineskog gospodarstva i devalvacija juana potpirili su sumnje u očekivano rujansko podizanje ključnih kamata u SAD-u. “Pojavile su se sumnje u pogledu tajminga Fedovog podizanja ključnih kamatnih stopa”, ističe Niels Christensen iz Nordee. “Euro blago jača prema dolaru zbog smanjenih prinosa na američke državne obveznice”, tumači.

Devalvacija juana pritisnula je ponovo australski i novozelandski dolar, koji su se spustili na najnižu razinu u šest godina da bi se potom stabilizirali nadomak vrijednosti na jučerašnjem zatvaranju. Tako se australskim dolarom trgovalo po 72,97 američkih centi, nakon što je nakratko potonuo na 72,17 američkih centi.

You may also like