Home Ekonomija Dolar oslabio nakon ostavke Trumpova savjetnika

Dolar oslabio nakon ostavke Trumpova savjetnika

by Marijan Opacak
Dolar je oslabio u utorak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer se opreznije trgovalo nakon ostavke savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i zbog skorašnjeg govora predsjednice američke središnje banke Fed Janet Yellen.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, oslabio je u takvom ozračju nešto više od 0,2 posto i time skliznuo s najviših razina u tri tjedna. Ostavka Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna dodatno je, po ocjeni analitičara, istaknula tvrdokornu nepredvidivost nove američke vlade, navodeći ulagače na dodatni oprez uoči istupa Fedove predsjednice.

Na sličnom postotnom gubitku američka je valuta bila i prema japanskoj, skliznuvši na 113,56 jena. Drži se tako ispod u ponedjeljak dosegnutih 114,17 jena, ali i osjetno iznad najnižih razina u posljednjih 10 tjedana od 111,59 jena, na koje je skliznula tjedan dana ranije.

Euro, koji je proteklih dana bio izložen prodajnim pritiscima uslijed neizvjesnosti vezanih uz izbore u Francuskoj i razgovora o pomoći Grčkoj, u okolnostima slabljenja dolara jutros je, pak, ojačao 0,25 posto, na 1,0623 dolara.

Fokus tržišta sada se preusmjerava govoru predsjednice Feda Yellen koji se očekuje u utorak u američkom kongresu. Tamošnjem bi odboru za bankarstvo trebala podnijeti polugodišnje izvješće Feda o monetarnoj politici i stanju gospodarstva, iz kojeg će ulagači pokušati saznati nešto više o dinamici podizanja kamatnih stopa. Trenutno su izgledi svega 20 posto da budu podignute na idućem zasjedanju u ožujku.

“Rano je donositi zaključke o novoj američkoj vladi i tek moramo vidjeti pojedinosti u vezi njezine fiskalne politike, a to će imati važnog utjecaja na buduće poteze Feda”, ocijenio je Simon Derrick, valutni analitičar u BNY Mellonu.

Ujedno se osvrnuo na pomirljivi ton na sastanku predsjednika Trumpa i japanskog premijera Shinza Abea proteklog vikenda. Premijer Abe u utorak je izjavio da se složio s Trumpom da bi rasprave o valutnim pitanjima trebalo prepustiti dužnosnicima u vladama pojedinih zemalja zaduženima za financije.

“Nešto novih pojedinosti nam je sada poznato iz razgovora Trumpa s Abeom i čini se da valutna pitanja nisu samo tako nestala s dnevnog reda, što izaziva dodatni oprez u odnosu na dolar”, dodao je analitičar Derrick.

(Agencije)

Related Posts