Dolar oslabio nakon objave zapisnika sa sjednice FED-a

Dolar je u četvrtak kliznuo na najnižu razinu prema košarici ključnih svjetskih valuta u sedam tjedana nakon što je zapisnik sa sjednice američke središnje banke pokazao da njezini dužnosnici nisu skloni podizanju ključnih kamatnih stopa u skorije vrijeme.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,25 posto, na 1,1315 dolara. Nakratko je dosegnuo i najvišu razinu prema američkoj valuti u sedam tjedana od 1,1332 dolara. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta nakratko je potonuo na najnižu razinu od 24. lipnja od 94,324 indeksna boda da bi se potom stabilizirao na 94,460 bodova, što još uvijek znači da je u ovom tjednu oslabio 1,3 posto.

Zbog različitih stajališta pojedinih dužnosnika o podizanju ključnih kamatnih stopa u fokusu je tržišta bio zapisnik sa srpanjske sjednice Feda. On je pak pokazao da je većina članova odbora za monetarnu politiku optimistična u pogledu gospodarskog rasta ali i da većina njih očekuje slabiji tempo zapošljavanja pa se stoga protive podizanju ključnih kamatnih stopa u kratkoročnoj perspektivi.

Objavljeni je zapisnik razočarao one koji su špekulirali s okretanjem većine članova odbora strožoj monetarnoj politici nakon što je čelnik njujorškog ogranka William Dudley početkom tjedna kazao da bi ključne kamatne stope mogle biti podignute već u rujnu. “Zapisnik odražava uravnoteženu sliku i podupire stajalište tržišta po kojem su šanse za blago podizanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine manje od 50 posto”, konstatira Antje Praefcke iz Commerzbanka. “Dolar će vikend dočekati slabiji nego prije tjedan dana”, smatra ona.

Američka je valuta pak blago ojačala prema jenu, za 0,15 posto, dosegnuvši 100,37 jena, budući da trgovci unatoč opetovanim službenim upozorenjima sumnjaju da će Japan zaista intervenirati na deviznim tržištima kako bi zaustavio prekomjerno jačanje jena, kao što je danas ponovio zamjenik japanskog ministra financija Masatsugu Asakawa. “Sumnjamo da će Japan zaista uskoro izravno intervenirati kako bi oslabio jen a čak i ako to učine, vjerojatno će njihov potez donijeti tek kratkoročno olakšanje (za ojačalu japansku valutu)”, ističe Lee Hardman iz Bank of Tokyo Mitsubishija.

Među ostalim je valutama britanska funta poskočila gotovo jedan posto prema dolaru, dosegnuvši najvišu razinu prema američkoj valuti u dva tjedna, od 1,3173 dolara, nakon objave neočekivano ohrabrujućeg podatka o prometu u britanskoj maloprodaji u srpnju. na koji očigledno nije značajnije utjecala referendumska odluka o izlasku Britanije iz Europske unije.

You may also like