Dolar ojačao prema ostalim valutama

Tečaj dolara u srijedu je ojačao prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, nakon ohrabrujućih američkih pokazatelja koji su naveli ulagače na ocjenu da bi američka središnja banka ipak mogla povećati kamatne stope još ove godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke pram drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je za 0,2 posto, na 98,455 bodova. Drži se tako nedaleko najviše razine u posljednjih mjesec dana od 98,570 bodova, koju je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju dan ranije. U uvjetima oporavka cijena nafte i jačanja dionica, zbog čega je sklonost riziku ponovno oživjela, američka je valuta također ojačala prema japanskoj, na 113,47 jena, najvišu razinu u dva tjedna. Na dobitku je tako za više od tri posto u odnosu na prije dva tjedna, kada je skliznula na najnižu razinu u 16 mjeseci prema japanskom jenu.

Tečaj dolara prema euru ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije te se eurom trgovalo po 1,0860 dolara. U fokusu su tržišta bili su američki pokazatelji, uključujući one o tvorničkim i aktivnostima u graditeljskom sektoru koji su ulili nešto nade ulagačima da američko gospodarstvo dobiva na zamahu. To je rezultiralo usponom dionica na američkim burzama, i to najizrazitijim u jednom danu u posljednjih mjesec dana.

No, američka je valuta ranjiva na dobitonosne prodaje svaki put kad ojača, tumače tržišni sudionici, pa tržišta čekaju nove pokazatelje kako bi vidjeli potvrđuju li oni stabilan oporavak u najvećem svjetskom gospodarstvu. “Nema puno onih koji su optimistični u pogledu američkog gospodarstva i globalnih tržišta, tako da će se dolar sada kretati unutar uskog raspona”, kazao je Masashi Murata, viši valutni analitičar u Brown Brothers Harrimanu.

Najveći dobitnik danas je bio australski dolar, ojačavši za gotovo jedan posto prema svome američkom imenjaku u jednom trenutku, nakon što je najnoviji podatak o rastu australskog gospodarstvo bio iznad svih očekivanja. U zadnjem je tromjesečju zabilježen najsnažniji rast BDP-a u protekle gotovo dvije godine.

You may also like

0 comments