Dolar ojačao prema košarici valuta

Dolar je ojačao u srijedu prema košarici valuta na međunarodnim deviznim tržištima, uz podršku jačanja prinosa na američke obveznice nakon što su ohrabrujući pokazatelji osobne potrošnje u SAD-u blago poduprli očekivanja o mogućem rastu kamatnih stopa na ovotjednoj sjednici Feda. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, uvećan je na 95,659 bodova, odskočivši tako s najniže razine u dva tjedna na koju se bio spustio u ponedjeljak.

Zajednička je europska valuta u takvim okolnostima skliznula prema američkoj za 0,15 posto, na 1,1252 dolara. Dolar je pak prema jenu ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i njime se trgovalo po 120,39 jena.

Uoči sjednice američke središnje banke Fed, koja počinje u srijedu, porasli su prinosi na 2-godišnje američke obveznice na najvišu razinu u protekle više od četiri godine, a oni na dulji rok, na najviše razine u posljednja dva mjeseca. Uslijed rasta prinosa na 2-godišnje obveznice povećala se i razlika među prinosima na dvogodišnje američke i odgovarajuće njemačke državne obveznice i to na najvišu razinu u osam godina, što je pomoglo jačanju američke valute.

U fokusu su bili novi, ohrabrujući podaci iz američke maloprodaje, nakon kojih su ojačala očekivanja da bi Fed mogao podići kamatne stope prvi put od lipnja 2006. godine. Pa ipak, mnogi sudionici tržišta smatraju da će se Fed suzdržati o povećanja kamatnih stopa ovoga mjeseca zbog nedavnih previranja na globalnim tržištima i sve više potvrda da rast kineskog gospodarstva usporava.”Naši ekonomisti zaduženi za praćenje američkog gospodarstva očekuju da će se Fed suzdržati od podizanja kamatnih stopa na rujanskoj sjednici i odgoditi početak toga ciklusa nakon što procijeni rizike povezane s nedavnim previranjima na financijskih tržištima, koji bi mogli pritisnuti izglede za gospodarstvo. Očekujemo da će predsjednica Feda Janet Yellen istaknuti da odluke o poduzimanju novih mjera ovise o gospodarskim pokazateljima, a vjerujemo da će zabrinutosti zbog vanjske potražnje i inflacije odgoditi povećanje kamatnih stopa do ožujka iduće godine”, napisali su analitičari Barclaysa u bilješci klijentima.

You may also like