Home Geopolitika Dolar ojačao prema jenu nakon sastanka Trumpa i Abea

Dolar ojačao prema jenu nakon sastanka Trumpa i Abea

by Marijan Opacak
Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zabilježio najvišu razinu u dva tjedna prema jenu, jer se na sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i japanskog premijera Shinza Abea nisu dotakli tema vezanih uz valute ili njihovu snagu, što je pružilo dolaru podršku.

Dolar je u takvom ozračju ojačao 0,4 posto prema jenu i njime se trgovalo po 113,63 jena. U vrijeme rada azijskih tržišta nakratko je dosegnuo 114,17 jena, najviše razine u dva tjedna.

Američka je valuta pak blago oslabila prema zajedničkoj europskoj, pa se eurom trgovalo po 1,0654 dolara. Dolar je oslabio i oko 0,3 posto prema funti, kojom se tako trgovalo po 1,2525 dolara.

Sve oči tržišta uprte su u očekivani ovotjedni govor predsjednice američke središnje banke Fed Janet Yellen, posebno u kontekstu naznaka da su ostali dužnosnici Feda skloniji povećanju kamatnih stopa u više navrata od dva puta, s koliko trenutno tržišta računaju. To bi pomoglo dolaru, kao što mu je pomoglo i to što na prošlotjednom sastanku Trumpa s japanskim premijerom Abeom nije razgovarao o valutama ili njihovoj snazi.

Novi je predsjednik pomogao prošloga tjedna dolaru da ostvari najveći dobitak od sredine prosinca, obećavajući sjajnu poreznu reformu za američke kompanije. Ulagači se nadaju da je time fokus na dnevnoj bazi preusmjeren s protekcionističkih mjera i onih sigurnosnih, prema gospodarskom rastu.

“Trump je upravo zauzeo pozitivni pristup poreznim izmjenama i infrastrukturnoj potrošnji. Ostaje tek za vidjeti hoće li to utjecati na predsjednicu Yellen, budući da su nejasnoće u vezi politike nove američke administracije stvorile dojam da je to čimbenik zbog kojeg se Fed koleba u vezi podizanja kamatnih stopa”, kazao je Koji Fukaya, predsjednik FPG Securitiesa.

U fokusu je u prekonoćnom trgovanju bio kineski juan, koji je skliznuo na najniže razine prema dolaru u mjesec dana, u okolnostima jačanja dolara. U kasnijem se trgovanju dolarom trgovalo po 6,8771 juana, što znači da je juan oslabio 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

(Agencije)

Related Posts