Tečaj dolara ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima prema valutama utočištima za kapital – jenu i švicarskom franku, a vjetar u leđa dala su mu europska i japanska tržišta dionica koja su započela novi tjedan u plusu što je ojačalo sklonost riziku. Američka je valuta prema japanskoj ojačala 0,3 posto, na 119,30 jena. Dolar je ojačao i 0,2 posto prema franku, na 0,9728 franaka.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1150 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta. Obujam trgovanja bi po ocjeni trgovaca tijekom dana trebao slabiti budući da je američko tržište zatvoreno zbog praznika. A s obzirom da su kineska tržišta dionica završila u crvenom prvog dana trgovanja nakon četverodnevne stanke zbog praznika, većina ulagača bila je oprezna pred nove mjesečne pokazatelje stanja kineskog gospodarstva koji se očekuju idućih dana. “Iako su kineske dionice u određenoj mjeri oslabile, izostala je kapitulacija od koje su mnogi strahovali. Ulagači stoga ne zaziru od rizika, pa je japanski Nikkei indeks završio u plusu. Dolare ulagači i dalje kupuju jer je novo izvješće o zaposlenosti bilo konstruktivno”, kazao je Jeremy Stretch, valutni analitičar u tvrtki CIBC World Markets.

Mješovito izvješće o zaposlenosti u SAD-u ulagačima nije ponudilo jasnije smjernice u vezi vremenskog okvira u kojem bi američka središnja banka u konačnici mogla podići kamatne stope. Podaci s američkog tržišta rada u petak pokazali su manji rast u prošlome mjesecu nego što se očekivalo, ukazujući na sporiji tempo zapošljavanja u odnosu na srpanj, no stopa nezaposlenosti spustila se na najnižu razinu u gotovo sedam i pol godina a rast plaća je ubrzao. “Problem je što su te brojke vjerojatno u skladu s rastom BDP-a po stopama od 2,0 do 2,5 posto u najboljem slučaju, što je dovoljno dobro da se započne s normalizacijom američkih kamatnih stopa, no nedovoljno da posluži kao lokomotiva za ostatak svijeta”, napisao je u bilješci valutni analitičar u Citiju Steven Englander

Related Posts