Home Ekonomija Dolar ojačao prema japanskoj i europskim valutama

Dolar ojačao prema japanskoj i europskim valutama

by Agencije

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao, nakon oštrog pada tjedan dana prije, no sve je jasnije da američka središnja banka neće prije ljeta povećati kamatne stope.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 107,10 jena. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 1,1405 dolara. Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu, za 0,3 posto, na 122,15 jena.

Početkom prošloga tjedna dolara je bio pod pritiskom, kao i tjedan dan prije, kada je u odnosu na japansku valutu izgubio gotovo 5 posto. U ponedjeljak je tečaj dolara, po prvi puta nakon 18 mjeseci, zaronio ispod razine od 106 jena.

Jen, kojeg ulagači tradicionalno koriste kao utočište za kapital u nestabilnim vremenima, ojačao je za više od 15 posto prema dolaru u posljednjih šest mjeseci, zbog tržišnih previranja i zato što se očekivanja ulagača o postupnom povećanju američkih kamatnih stopa nisu ostvarila.

Zbog jačanja jena, što ne ide u prilog japanskom gospodarstvu, premijer Shinzo Abe u srijedu je kazao da Japan nadzire kretanja tečaja jena i da će djelovati, bude li nužno. Mogućnost intervencije japanskih vlasti na valutnim tržištima ublažila je pritisak na američku valutu, pa se polovicom tjedna dolar ponešto oporavio.

No, kratkoročno se ne očekuje njegov značajniji uspon jer je sve jasnije da Fed neće prije ljeta povećati kamatne stope zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva. U SAD-u je u travnju otvoreno 166.000 novih radnih mjesta, najmanje u sedam mjeseci i znatno manje od očekivanih 200.000. A slabljenje pozitivnih trendova na tržištu rada znači, kažu analitičari, da Fed neće povećati ključne kamate prije ljeta, možda tek u rujnu.

Euro je, pak, oslabio u odnosu na američku valutu jer je rast gospodarstva eurozone slab, zbog čega je Europska komisija prošloga tjedna blago snizila procjene rasta. A to znači da bi Europska središnja banka, ako se rast gospodarstva dodatno uspori, a deflacijski rizici ojačaju, mogla ponovno ublažiti monetarnu politiku.

Related Posts