Home Ekonomija Dolar ojačao prema euru i jenu

Dolar ojačao prema euru i jenu

by Agencije

Dolar je u četvrtak ojačao prema euru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima jer se fokus ulagača ponovno vratio pitanjima hoće li američka središnja banka možda već idući tjedan na sastanku podići ključnu kamatne stope. Tečaj eura u takvom je ozračju skliznuo za gotovo 0,2 posto prema dolaru, na 1,1186 dolara.

Japanska valuta po riječima trgovaca našla se, pak, pod pritiskom, nakon što su mediji objavili da je zastupnik u japanskom parlamentu iz redova vladajuće stranke liberalnih demokrata u razgovoru za Bloomberg izjavio da bi redovna sjednica japanske središnje banka BoJ 30. listopada bila dobra prilika da za dodatno ublažavanje monetarne politike. Dolar je u jednom trenutku poskočio na 121,38 jena, najvišu razinu od kraja kolovoza, nakon izjava Yamamota. Potom se stabilizirao na 120,88 jena, što znači da je ojačao 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Skok dolara prema jenu bila je automatska reakcija na takve izjave u uvjetima mršavog obujma trgovanja, kazao je Jeffrey Halley, valutni trgovac u tvrtki Saxo Capital Markets. “On je političar i ovo je njegovo mišljenje. On nije član upravnog odbora u japanskoj središnjoj banci”, tumači Halley.  Ulagači će tijekom dan fokus preusmjeriti na Britaniju i objavu zapisnika s redovne mjesečne sjednice Bank of England. Očekuje se da će BoE zadržati ključne kamatne stope na 0,5 posto, s obzirom da samo jedan od devet članova vijeća za politiku kamatnih stopa zagovara promptno povećanje kamatnih stopa.

Related Posts