Dolar nadoknadio sve gubitke s početka tjedna

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara prema euru znatno oscilirao, pa je prvo skliznuo na najniže razine u sedam tjedana, da bi do kraja tjedna nadoknadio sve gubitke.

Dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema europskoj valuti, pa je tečaj eura skliznuo 0,1 posto, na 1,1350 dolara. No, prema japanskoj valuti dolar je oslabio 0,7 posto, pa mu je cijena skliznula na 119,45 jena. I euro je oslabio prema ‘japancu’, za 0,8 posto, na 135,55 jena. Početkom prošloga tjedna dolar je bio pod pritiskom niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava, ponajviše Kine, jer je zbog toga sve vjerojatnije da će američka središnja banka odgoditi povećanje kamata do iduće godine.

U četvrtak ujutro je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 93,80 bodova, najnižu razinu od kraja kolovoza. Pritom je tečaj dolara skliznuo na 118 jena, najnižu razinu u sedam tjedana, dok je cijena eura skočila na 1,1495 dolara, najvišu razinu u sedam tjedana.

Međutim, kasnije u četvrtak dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny kazao je kako je očito da su potrebni dodatni instrumenti kako bi se potaknuo rast cijena u eurozoni. To je protumačeno kao najava daljnjeg labavljenja monetarne politike u eurozoni, pa je tečaj eura naglo pao. “Nowotnyjeve izjave pogodile su euro baš kada je počeo jačati, a zajednička valuta bi mogla slabiti, ako će ostali dužnosnici ECB-a signalizirati potrebu za daljnjim ublažavanjem monetarne politike”, kazao je Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Monex.

Uz to, objavljeno je kako je u SAD-u temeljni indeks potrošačkih cijena, bez cijena hrane i energije, u rujnu porastao za 0,2 posto, odnosno 1,9 posto na godišnjoj razini, nadomak ciljane razine Feda. “Podaci o inflaciji bili su prilično obećavajući, ponajprije temeljni indeks. Definitivno još uvijek postoji mogućnost da kamatne stope budu podignute u prosincu”, kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanci. I dok je prema euru nadoknadio gubitke, u odnosu na japansku valutu dolar je na tjednoj razini oslabio. No, ne očekuje se nastavak tog trenda jer analitičari smatraju da će se jen naći pod pritiskom prodaja pred redovno zasjedanje Bank of Japan 30. listopada, kada se očekuje smanjenje dugoročnih prognozi za japansko gospodarstvo i kretanje potrošačkih cijena.

You may also like