Home Ekonomija Dolar na putu trećeg tjednog dobitka

Dolar na putu trećeg tjednog dobitka

by Agencije

Dolar je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno ojačao i na putu je trećeg tjednog dobitka, nakon što se na tržištima u posljednje vrijeme naveliko počelo špekulirati o skorom povećanju kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, stabilizirao se na 95,283 boda, nakon što je u jednom trenutku u prekonoćnom trgovanju dosegnuo 95,502 boda, najvišu razinu od kraja ožujka. U ovome je tjednu ojačao gotovo 0,8 posto a u posljednja tri tjedna oko 2,4 posto.

Dolar se zadržao nadomak najviših razina u tri tjedna prema jenu od oko 110,39 jena, koju je u jednom trenutku dosegnuo u četvrtak. Drži se također nedaleko najviših razina u dva mjeseca prema europskoj valuti. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1214 dolara, nakon što je u jednom trenutku dolar u ranijem trgovanju poskočio na najvišu razinu u sedam tjedana od 1,1180 dolara za euro.

Na tržištima je općenito uslijedila stabilizacija nakon volatilnog tjedna zbog promjena u anketama vezanim u ishod britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji kao i zbog oživljavanja očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Britanska funta, koja je na putu najvećeg tjednog dobitka prema euru od listopada lani nakon što se smanjila bojazan vezana uz referendum, jutros je oslabila oko 0,5 posto. “Dolar se oporavlja i zadržat će se na jačim temeljima. Vjerujemo da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u lipnju ili srpnju. Mislili smo da će pričekati da prođe britanski referendum, no i to se sada čini upitnijim”, kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u Bank of Tokyo Mitsubishi.

Predsjednik ogranka američke središnje banke u New Yorku William Dudley u četvrtak je izjavio da bi stanje u američkom gospodarstvu moglo biti dovoljno snažno da povećanje kamatnih stopa u lipnju ili srpnju bude opravdano. Od važnijih poruka koje je uputio izdvaja se da će Fed morati procijeniti rizike bude li na referendumu izglasan izlazak Britanije iz članstva u EU.

Related Posts