Dolar na najvišoj razini u tri tjedna prema jenu, u fokusu ECB

Tečaj dolara u četvrtak je dosegnuo najviše razine u tri tjedna prema jenu na međunarodnim tržištima, uslijed jačanja prinosa na američke državne obveznice, dok za nove smjernice ulagači sada čekaju sjednicu Europske središnje banke (ECB).

Američka je valuta prema japanskoj u takvom ozračju ojačala 0,5 posto, na 114,90 jena, a nakon što su u srijedu prinosi na 10-godišnje američke obveznice premašili 2,52 posto prvi put u ovoj godini i jutros u europskom trgovanju nakratko dosegnuli 2,58 posto.

Dolar je pritom tek neznatno ojačao prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,0547 dolara. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, zadržao se iznad 102 boda.

U fokusu je danas sjednica Europske središnje banke (ECB) i tiskovna konferencija njezina čelnika Marija Draghija, premda se ne očekuju promjene u aktualnoj monetarnoj politici. Na tržištima se, međutim, sve više špekulira da će poboljšani rast gospodarstva i jačanje inflacije omogućiti središnjoj banci eurozone da krajem godine počne polako privoditi kraju programe poticajnih mjera za gospodarstvo.

Njemačko udruženje banaka poručilo je da bi ECB na sjednici u četvrtak trebao početi pripremati teren za izlazak iz ciklusa vrlo popustljive monetarne politike.

Među valutama s izrazitijim gubicima jutros se izdvajaju one čija su kretanja usko povezana s kretanjem cijena roba na tržištima, poput kanadskog, australskog i novozelandskog dolara te norveške krune. Te su valute redom skliznule na višetjedne najniže razine nakon što su problemi s opskrbom u srijedu izazvali pad cijena nafte za pet posto na svjetskim tržištima.

“Kanadski dolar žrtva je sve većih izgleda za povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, nižih cijena nafte i poruka iz Kanadske središnje banke u kojima je iskazana zabrinutost u vezi izgleda za kanadsko gospodarstvo”, napisali su analitičari tvrtke za konverziju valuta LMAX jutros u bilješci klijentima.

(Agencije)

You may also like