DOLAR NA NAJNIŽIM RAZINAMA PREMA KOŠARICI VALUTA

Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže razine u 10 mjeseci prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta, što zbog neizvjesnosti u vezi daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u, što zbog zabrinutosti u pogledu provedbe reformi u američkom zdravstvu.
Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 94,706 bodova, najnižu razinu u posljednjih 10 mjeseci. Time je u odnosu na najviše razine u 14 godina od 103,82 boda, koje je dosegnuo 3. siječnja, sada na gubitku 8,8 posto.

Najnovije pritisci na dolar intenzivirani su nakon što je euro premašio razinu od 1,15 dolara. Zajednička europska valuta ojačala je 0,4 posto prema američkoj, na 1,1528 dolara, dosegnuvši najviše razine od svibnja prošle godine.

U istom je postotku dolar oslabio i prema jenu, na 112,30 jena, što znači da je dodatno posustao njegov uspon nakon što mu je prije tjedan dana cijena dosegnula najvišu razinu u posljednja gotovo četiri mjeseca, od 114,495 jena.

Novi niz slabijih podataka o američkoj inflaciji i potrošnji potaknuo je špekulacije da američka središnja banka Fed možda neće imati razloge za novo podizanje kamatnih stopa do kraja godine, unatoč projekcijama takvog poteza među bančinim dužnosnicima.

Na tržištima su sada šanse manje od 50 posto da će one biti podignute u ostatku ove godine. Uz to, među ulagačima je prisutna skepsa u pogledu provedbe reforme američkog zdravstvenog sustava koju je naveliko u kampanji obećavao američki predsjednik Donald Trump.

S druge strane, dužnosnici središnjih banaka u eurozoni, Velikoj Britaniji i Kanadi nedavno su pak signalizirali mogućnost zaoštravanja monetarne politike. Kanadska središnja banka prošlog je tjedna podigla kamatne stope prvi put od 2010. godine. “Mnoge zemlje hvataju korak sa SAD-om po pitanju zaoštravanja monetarne politike pa je prirodno da dolar gubi prednost”, kratko je pojasnio raspoloženje na deviznim tržištima valutni analitičar u Daiwa Securitiesu Yukio Ishizuki.

Radi daljnjih smjernica u fokusu tržišta bit će sjednica Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, premda se zasad ne očekuju promjene u njezinoj monetarnoj politici. Međutim, mnogi ulagači očekuju da bi s ovotjedne sjednice mogli biti poslani signali o smanjenju poticanih mjera na idućem sastanku u rujnu.

You may also like

0 comments