Dolar je ošro pao, FED neće žuriti s intervencijom

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna tečaj dolara oštro pao jer ulagači vjeruju da će zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva Fed odustati od prvotnih planova o povećanju kamatnih stopa.

Tečaj eura skočio je prošloga tjedna prema američkoj valuti za 3 posto, na 1,1160 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo 1,1250 dolara, najvišu razinu u 15 tjedana. Cijena dolara prema japanskoj valuti potonula je, pak, 3,5 posto, na 116,85 jena, najnižu razinu u više od dva tjedna. I euro je oslabio prema ‘japancu’, pa mu je tečaj skliznuo 0,6 posto, na 130,40 jena. Dolar se našao pod pritiskom zbog niza slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka koji pokazuju da se slabost američkog gospodarstva nastavila i na početku ove godine, nakon usporavanja rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Osim toga, čelnike američke središnje banke čini se zabrinjavaju previranja na financijskim tržištima na početku ove godine. William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je prošloga tjedna da će zaoštreni financijski uvjeti biti uzeti u obzir prilikom odlučivanja o monetarnoj politici na sjednici čelnika središnje banke u ožujku. Istaknuo je i to da bi snažan rast tečaja dolara mogao imati značajne posljedice po američko gospodarstvo. Iz toga su ulagači zaključili da Fed ne želi daljnji rast tečaja dolara i da neće žuriti s povećanjem kamata.

U prosincu, kada je Fed po prvi puta od 2006. godine povećao ključne kamatne stope, signalizirao je da bi u ovoj godini cijenu novca mogao povećati još u četiri navrata. Međutim, očekuje se da će Fed ipak usporiti tempo povećanja kamata zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva. Pitanje je, kažu analitičari, hoće li Fed uopće u ovoj godini povećavati kamate. “Kako bi Fed povećao kamate trebali bismo vidjeti stabilizaciju i poboljšanje makroekonomskih podataka i stabilizaciju izgleda u vezi globalnog gospodarstva”, kaže Ian Gordon, strateg u Bank of America Merrill Lynch.

You may also like