Dolar je ojačao gotovo 10 posto prema košarici valuta

Američki je dolar u 2015. godini ojačao više od 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, što se zahvaljuje prvom povećanju kamata američke središnje banke od 2006. godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u zadnjem danu prošle godine 98,75 bodova, što je oko 9 posto više u odnosu na početak godine. Jačanje dolara zahvaljuje se povećanju kamata Feda u prosincu po prvi puta nakon gotovo deset godina, kao i najavama središnje banke da bi u 2016. mogla nastaviti s postupnim povećanjem kamata. Zbog toga je dolar prošle godine prema euru ojačao više od 10 posto, i to već drugu godinu zaredom. Tečaj eura završio je 2015. na otprilike 1,0860 dolara.

Slabljenje eura posljedica je izuzetno labave monetarne politike Europske središnje banke (ECB), koja je početkom prošle godine uvela programe kupnje državnih obveznica ukupno vrijedne više od 1.000 milijardi eura. Ti programi nastavit će se, a možda i povećati, u 2016. godini, pa mnogi analitičari očekuju nastavak slabljenja europske valute. Tečaj dolara u odnosu na japansku valutu dočekao je kraj 2015. na 120,30 jena, što znači da je u cijeloj godini ojačao 0,4 posto. To je već četvrta godina zaredom kako američka valuta jača u odnosu na japansku. Premda japanska središnja banka, kao i europska, vodi izuzetno labavu monetarnu politiku, manji uspon dolara prema jenu posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskoga.

Zbog toga ulagači traže utočište za kapital u sigurnijim investicijama, kao što su japanska i švicarska valuta, pa je dolar prema njima zabilježio znatno manji dobitak nego prema euru. U odnosu na švicarski franak, dolar je, naime, lani ojačao 0,7 posto. Analitičari kažu kako će razlike između monetarnih politika u SAD-u i većini ostalih razvijenih gospodarstava ostati glavni pokretač tržišta valuta barem još u prvom tromjesečju 2016. godine. “Fed bi u ožujku mogao donijeti odluku o drugom povećanju kamata, što nije još sasvim uračunato u tečajeve, pa bi dolar mogao dobiti svježi poticaj za rast”, kaže Richard Franulovich, valutni strateg u banci Westpac.

You may also like