Dolar se u ponedjeljak stabilizirao na međunarodnim deviznim tržištima nadomak najviše razine prema košarici valuta u gotovo četiri mjeseca zahvaljujući stabilnom tempu zapošljavanja u SAD-u koji je podupro očekivanja da će američka središnja banka idućeg mjeseca podići ključne kamatne stope. Dolarov indeks prema košarici ključnih svjetskih valuta kliznuo je oko podneva na 97,639 bodova nakon što je na kraju prošlog tjedna nakratko dosegnuo najvišu razinu od 23. travnja od 98,334 boda.

Zelena je novčanica ujedno blago ojačala prema jenu, za 0,2 posto, i njome se trgovalo po 124,47 jena. Američki su poslodavci u srpnju neto otvorili 215 tisuća novih radnih mjesta, nešto manje no što se očekivalo ali dovoljno da se stanje na tržištu rada ocijeni dobrim. Ujedno su naviše revidirani podaci o zapošljavanju i svibnju i lipnju. “Podaci o radnim mjestima podupiru procjene o podizanju ključnih kamatnih stopa u rujnu”, konstatira Jeremy Stretch iz CIBC World Marketsa.

Među ostalim valutama izdvajali su se australski i novozelandski dolar, oslabivši ponovo na početku novog tjedna pod pritiskom pada cijena nafte i ostalih roba. Dodatni uteg bili su i novi loši podaci iz Kine. Tako je kineski izvoz potonuo u srpnju čak 8,3 posto, najviše u četiri mjeseca. Zabrinjava i podatak o slabašnoj inflaciji, od samo 1,6 posto u srpnju, osjetno ispod zacrtanih tri posto. “Razočarali su podaci o kineskoj trgovini i inflaciji u srpnju”, konstatirali su u bilješci analitičari BNP Paribasa. Australski je dolar tako oslabio 0,4 posto prema američkom imenjaku, kliznuvši na 73,91 američki cent.

Related Posts