Dolar blago ojačao prema košarici valuta

Dolar je u utorak blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, no i dalje se drži čvrsto ispod visokih razina zabilježenih u prosincu i siječnju, a od novih je podataka u fokusu trgovinska razmjena SAD-a s ostatkom svijeta.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros blagih 0,1 posto, na 101,70 bodova.

Američka je valuta prema britanskoj ojačala 0,2 posto, na 1,2211 dolara za funtu, u okolnostima blagih prodajnih pritisaka na britansku valutu uoči glasovanja o Brexitu u tamošnjem parlamentu.

Prema japanskoj i zajedničkoj europskoj valuti, tečaj dolara ostao je pak više-manje stabilan u odnosu na prethodno zatvaranje te se njime trgovalo po 113,94 jena i po 1,0580 dolara za euro.

Unatoč snažnom skoku očekivanja skorijeg rasta kamatnih stopa, dolar prema euru ipak nije značajnije ojačao da bi tečaj eura skliznuo znatnije ispod 1,05 dolara, ocijenili su analitičari.

“Da mi je netko rekao da će izgledi za rast kamatnih stopa u ožujku dosegnuti gotovo 100 posto, rekao bih da ćemo svjedočiti tečaju eura znatno nižem od 1,05 dolara”, kazao je Niels Christensen, valutni analitičar u banci Nordea.

U fokusu ulagača bile su i najnovije izjave trgovinskog savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su vratile pozornost tržišta na zabrinutosti u vezi stava Bijele kuće vezano za trgovinu i tečaj dolara. Peter Navarro nedavno je izjavio da podcijenjen euru omogućava određenu prednost Njemačkoj u odnosu na njegove trgovinske partnere, a u ponedjeljak je izjavio da američki trgovinski deficit s Njemačkom u visini 65 milijardi dolara predstavlja jedno od najtežih trgovinskih pitanja.

Stoga će u potrazi za novim smjernicama u vezi zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva i daljnjih poteza američke administracije ulagači pratiti najnovije podatke o trgovinskoj razmjeni SAD-a s ostatkom svijeta.

Među tržišnim sudionicima općenito vlada mišljenje da Trumpova obećanja u pogledu domaće potrošnje i oporezivanja upućuju na snažniji dolar, no i predsjednik Trump i niz njegovih dužnosnika već su iskazali određeno nezadovoljstvo zbog sadašnje snage američke valute.

You may also like