Dokumentarac Tamnica vjere bit će prikazan premijerno u Motovunu

Dokumentarni film “Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere” američkog redatelja Alexa Gibneya imat će hrvatsku premijeru na skorašnjem Motovun Film Festivalu (MFF), koji se održava od od 25. do 29. srpnja, u okviru programa “Bože, pomozi!”. Oskarovac Alex Gibney jedan je od najproduktivnijih i najtalentiranijih svjetskih dokumentarista, čije filmove nerijetko prati epitet kontroverznih. Još prije svjetske premijere, u Sundanceu krajem siječnja ove godine, njegov dokumentarac o scijentologiji izazvao je veliko zanimanje javnosti, ali i otpor u scijentološkim krugovima.

Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD-u, film je pogledalo 5,5 milijuna ljudi, što je drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću, ističe se u najavi MFF-a. Tako dobra gledanost izazvala je popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta, u borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje, pa se kada se na Google tražilicu upiše redateljevo ime među prvim rezultatima pojavi plaćeni oglas koji promovira stranicu alexgibneypropaganda.com, dodaje se.

Indiewire taj Gibneyev film naziva “šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva”, koji otkriva tajne scijentološke crkve, optužbe za emocionalno i fizičko zlostavljanje osnivača L. Ron Hubbarda i njegovog nasljednika, Davida Miscavigea, te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog ”mjerača misli”.

U sklopu programa “Bože, pomozi!”, koji prikazuje dokumentarce o “vjerskim ekstremizmima svih boja i religija”, prikazat će se i film “Salma” Kim Longinotto, jedne od najpoznatijih svjetskih dokumentaristica koja je prošle zime gostovala u Zagrebu. To je priča o Salmi Rajathi iz muslimanskog sela na jugu Indije koja se kao trinaestogodišnjakinja pokušala usprotiviti dogovorenom braku i nastaviti školovanje, zbog čega ju je obitelj 25 godina držala zaključanu. Unatoč obitelji, mužu i selu, postala je ugledna političarka, aktivistica za ljudska prava i najpoznatija tamilska pjesnikinja, a u Motovunu će ovog ljeta biti posebna gošća.

Program donosi i filmove “Ratnici sa Sjevera” Sorena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al Šabab, “Bog voli Ugandu” oskarovca Rogera Rossa Williamsa o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima, koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi, te višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker “Na vražjem terenu” o mladim Amišima suočenim s iskušenjima ‘stvarnog svijeta’.

Motovun Film Festival u glavnom programu donosi dvadesetak filmova, laureata s prestižnih svjetskih festivala, dok će ukupno prikazati oko 120 filmova. Međi ostalim, crnohumorna romansa “Jastog” Yorgosa Lanthimosa koji je začetnik grčkog novog vala, “Poštarove bijele noći” velikog ruskog redatelja Andreja Končalovskog, španjolski triler s elementima horora “Magična djevojka” Carlosa Vermuta i drama s elementima komedije “Djevičanska gora” islandskog autora Dagura Karija.

Partner ovogodišnjeg, 18. motovunskog festivala je Francuska koja, u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, u Motovun donosi niz svojih ostvarenja, među ostalim u glavnom programu filmove “Jacky u kraljevstvu žena” Riada Sattoufa, bivšeg suradnika Charlie Hebdoa, “Ljubav” Gaspara Noea, “Mali Quinquin” Bruna Dumonta i “Diši” Melanie Laurent te u restrospektivi “Brutalni Francuzi” radikalne rane radove Leosa Caraxa, Francoisa Ozona i Claire Denis.

You may also like