Home Ekonomija Dokapitalizacija UniCredita je ′biti ili ne biti′ za Italiju

Dokapitalizacija UniCredita je ′biti ili ne biti′ za Italiju

by Marijan Opacak

UniCreditova dokapitalizacija nije “biti ili ne biti” samo za talijanskog bankovnog diva, već za cijeli tamošnji financijski sektor.

UniCredit je ovoga tjedna započeo s jednomjesečnom prodajom novih dionica po cijeni od 8,09 eura kojima namjerava prikupiti 13 milijardi eura i ojačao kapitalnu adekvatnost. Vrijednosnice se prodaju uz diskont od 38 posto, a bankari koji su aranžirali izdanje tvrde da će biti uspješno, piše Financial Times. U kakvom je stanju UniCredit, ali i kompletni bankovni sektor Italije, i treba biti uspješno. Naime, uspješna dokapitalizacija trebala bi označiti kraj investitorskog nepovjerenja u talijanske banke koje se ogleda u slobodnom padu cijena dionica koji traje već godinu i pol.

Osim nepovjerenja u profitabilnost u uvjetima niskih kamatnih stopa te probleme kvalitetnog upravljanja, investitore najviše brine teret nenaplativih kredita. U talijanskim bankama nakrcano je 356 milijardi eura problematičnih kredita ili 17,7 posto ukupnih kredita, od čega je 200 milijardi potpuno nenaplativo. UniCredit drži ponajveći dio od 50 milijardi eura. O kolikom se teretu za talijanske banke radi dovoljno govori podatak da je 356 milijardi eura loših kredita tri puta više od prosječnog iznosa u ostalim europskim državama. Situaciju za UniCredit dodatno komplicira i vladina odluka o 20 milijardi eura vrijednom spašavanju nekoliko srednje velikih banaka.

Vlada u Rimu i dalje pregovara s Europskom komisijom o odobravanju ove državne pomoći. Analitičari se stoga pribojavaju da bi Bruxelles mogao dati zeleno svjetlo, ali bi zauzvrat tražio vrlo stroge uvjete. Na kraju, najbliži UniCreditov rival – Intesa Sanpaolo – i dalje važe ponudu za preuzimanje osiguravajuće kuće Generali. U tom slučaju talijansko financijsko tržište više ne bilo isto.

Alberto Gallo, portfeljni menadžer u londonskom Algebrisu smatra kako vladina intervencija i priznaje postojanja problema loših kredita može biti pozitivno za UniCredit i Intesu. Za razilku od manjih rivala, te dvije banke mogu si dozvoliti veće otpise zbog veće sposobnosti prikupljanja kapitala.

“Ostaje za vidjeti hoće li manje banke biti ozbiljno restrukturirane”, kaže Gallo. Osim kroz dokapitalizaciju i prodaju imovine, izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier namjerava srezati i troškove. U tri godine iz banke će otići još 6500 zaposlenika. Ako sve pođe po planu, 2019. banka će objaviti neto dobit od 4,7 milijardi eura, tri puta više nego 2015. u vrijeme bivšeg šefa Federica Ghizzonija.

(Agencije)

Related Posts