Dok Trump zabranjuje ulazak muslimana u SAD, Obama posjećuje džamiju

Barack Obama u srijedu će posjetiti američku džamiju kako bi izrazio potporu slobodi vjeroispovijesti ali i osudio, po riječima Bijele kuće, “cinične strategije” nekih glasnijih republikanaca koji poistovjećuju islam i terorizam.

Odlazeći devet mjeseci prije izbora, koji će odlučiti njegovog nasljednika, u džamiju u Baltimoreu 50-ak kilometara od glavnog američkog grada američki predsjednik želi ostaviti dojam. To je prvi put od njegova dolaska na vlast da odlazi na mjesto muslimanske vjeroispovijesti na američkom tlu.

Do visoko simbolilčnog posjeta dolazi više od šest godina nakon govora u Kairu u lipnju 2009. U tom govoru, započetom arapskim pozdravom “Salam aleikum”, Barack Obama pozvao je da se okrene stranica “nepovjerenja i neslaganja” između SAD-a i muslimanskog svijeta.

Otkad je milijarder Donald Trump, kandidat za Bijelu kuću, predložio da se zabrani, privremeno, pristup muslimanima u SAD iz straha od džihadističkih napada, američki predsjednik neumorno osuđuje pokušaj utjerivanja straha i upozorava na “kontraproduktivne” stereotipe. “Kad političari vrijeđaju muslimane, to nas ne čini sigurnijima”, kazao je on početkom siječnja pred oba doma Kongresa. “To je izdaja onoga što predstavljamo kao zemlja”.

Po Joshu Earnestu, njegovu glasnogovorniku, džamija je “prikladno mjesta da se jasno kaže kako nitko, bio on kandidat ili ne, ne bi trebao smatrati da ima pravo dovesti u opasnost slobodu vjeroispovijesti”. Po centru Pew Research, oko 3,3 milijuna muslimana živi u SAD-u, što je oko jedan posto od ukupnog stanovništva. Taj bi se odnos trebao udvostručiti do 2050.

You may also like