Dok nema vlade nema niti rasipanja novca

Stanje proračuna je čak i iznad očekivanja sadašnje Vlade. Na zahtjev RTL-a Ministarstvo financija nam je dostavilo najsvježije brojke Što se tiče državnih financija, ovakvo stanje bolje da što duže potraje jer dok nema nove Vlade nema ni rasipanja državnog novca. A novca ima. Stanje proračuna je čak i iznad očekivanja sadašnje Vlade. Na zahtjev RTL-a Ministarstvo financija nam je dostavilo najsvježije brojke.

Na jučerašnji dan prošle godine deficit proračuna je iznosio 9,9 milijardi, a jučer, 9. prosinca, bio je točno 2 milijarde kuna manji – 7,9 milijardi kuna. I ne samo to… U tom deficitu su i plaćene kamate od 10 i pol milijardi kuna, tako da je država što se tiče prihoda i rashoda bez kamata trenutno u primarnom suficitu od 2,6 milijardi kuna. Planirani deficit za 2015 je 12,5 milijardi kuna dakle ako netko ne skuri par milijardi u iduća dva tjedna, a zasad hvala bogu nema tko, deficit bi mogao biti znatno niži od planiranog.

A konačno smo nešto zaradili i na ulasku u Europsku uniju. U 2015. godini uplatili smo 400 milijuna eura, a do sad smo povukli 520 milijuna, dakle u plusu smo za 120 milijuna eura. Tih skoro još milijardu kuna ekstra također će se pozitivno odraziti na stanje deficita.

You may also like

0 comments