Home Energetika Dok čuvamo tvornicu WC papira, netko planira oteti Plinacro

Dok čuvamo tvornicu WC papira, netko planira oteti Plinacro

by admin

Afera INA-MOL već je presudila jednom hvatskom premijeru Ivi Sanaderu, no čini se da slučaj INA trese i prvog potpredsjedika Tomislava Karamarka, njegovu Vladu, odnosno Vladu Tihomira Oreškovića, te trese suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a. Nakon što su procurile informacije povezanosti Karamarkove supruge i lobista MOL-a, SDP je zatražio ostavku Tomislava Karamarka. Burno je bilo u Saboru. Stvari su se danas donekle rasplele, Tomislav Karamarko se izuzeo iz odluke o INA-i, premijer Orešković je preuzeo vođenje tog slučaja, a MOL je poručio kako im je glavni interes dogovor.

Tim povodom je u jučerašnjem Dnevniku 3 gostovao urednik našeg portala Ivan Brodić. SDP je zatražio ostavku Tomislava Karamarka, očekivano legitimno?

“Očekivano da, legitimno svatko traži što hoće, ali ako je motiv za traženje ostavke ova priča u Nacionalu koja je izašla, onda treba reći da taj tjednik od 60 zadnjih brojeva na valjda 35 ima upravo konzutanta koji se ovdje spominje. Što se tiče ostavke Tomislava Karamarka povjerenstvo će tu reći što se dogodilo, jer li bili sukoba interesa ili ne, ali po mojem mišljenju između Tomislava Karamarka i mađarske kompanije stoje dvije distance, jedna je tvrtka gospođe njegove supruge koja zapošljava 15-tak ljudi i firma Josipa Petrovića i onda tek dolazi kompanija MOL tako da nisam siguran da plaćen porez na transakciju, a argument da bi se on trebao izuzeti iz bilo kakvih odluka o arbitraži to mi zvuči kao argument da bi saborski zastupnik trebao izuzeti glasovanje u švicarskom franku ako ima kredit u njemu.”

Je li istina da postoji incijativa za moratorij na arbitražu u slučaju INA-MOL i bi li to odgovaralo Hrvatskoj?

“Iz Mađarske stižu koje takve informacije, stižu iz nekih kuloarskih priča u Hrvatskoj, mislim da bi to odgovaralo Hrvatskoj, a predlagali su to iz MOL-a, neki lobisti, savjetnici našeg pravnog tima. Ne znam kolikoti akteri daju informacije da bi to odgovaralo Silvanu Hrelji, moje informacije su da Hrvatska na arbitraži, pogotovo ovoj plinskoj gdje je oštetila MOL za 8 milijardi kako oni tvrde ne stoji baš najbolje i mislim da bi bilo dobro da se dogovorimo zbog toga što INA ima velike investicije i šteta je za gospodarstvo, što se ništa ne ulaže zbog arbitraže.”

Treba štititi nacionalne interese u prvom planu. Možda bi bilo pošteno da svi dokumenti budu dostavljeno stručnjacima i javnosti i ima li nekih dokumenata koji se čuvaju?

“Treba štiti nacionalne interese i poračun koji bi se punio INInim investicijama. Pitanje vlasništva je drugo pitanje. Što se tiče dokumenata, postoji Umićevićeva studija koju smo platili 11 milijuna kuna koja je trebala koristiti za arbitražu i trebala je pokazati da je MOL oštetio INA-u no naš pravni tim navodno nije koristio na arbitražu, pa je ona proglašena nakon toga državnom tajnom. Ako već objavljujemo sve informacije zašto ne bi i to.”

Može li INA presuditi ovoj Vladi?

Mene čudi da nema tvornice WC papira jer poznato da je našoj državi od strteškog interesa proizvoditi WC papir. Šalu na stranu. Dok se politički akteri bave INA-om koja je ipak tržišna kompanija, išao je natječaj za izdradu privatizacije strateških kompanija. To nisu ove kompanije nego je DUUDI nedavno otvorio natječaj za privatizaciju između ostalog i Plinacroa. Plinarco upravlja infrastrukturom. Naprosto nije mi jasno zašto se o tome šuti.”

Related Posts