Doha: Dogovoreno zamrzavanje proizvodnje nafte na siječanjskoj razini

Katar, Saudijska Arabija, Rusija i Venezuela, vodeće proizvođačice nafte tipa Brent dogovorile su danas, na sastanku u Dohi s temom zasićenosti opskrbe, zamrzavanje proizvodnje nafte na razinama od ovoga mjeseca.

Ministar energetike Katara Mohammad bin Saleh al Sad, tom je prilikom kako će sporazum pomoći stabilizirati tržište. Saudijski ministar za naftu Ali al Naimi izjavio je kako je ovaj dogovor primjeren za tržište, dodajući kako je sastanak bio uspješan i kako je uvjerenja da će zemlje izvan OPEC-a također usvojiti prijedlog.

Prethodno su Saudija i Katar odbijali rezove opskrbe kako bi istisnuli sa tržišta Iran i proizvođače iz škriljaca.  Reuters je danas izvijestio kako je je sastanak imao identičan učinak onome kada su se 2001. godine susrele proizvođačice iz OPEC-a i izvan njega kada se i Rusija obvezala obuzdati izvoz, ali se obećanja nije držala. Sada, nakon devetnaest mjeseci pada cijene nafte, analitičari su oprezni o dugoročnosti dogovora, međutim to je značajan poticaj oporavku cijene, ali i oporavku proračuna Saudije i Rusije, javlja CNBC.

Cijena nafte danas će ovisiti o akumuliranim komplikacijama na tržištu, ali i o današnjem pumpanju nafte prije dogovora. No, dogovor bi mogao označiti kako će cijena nafte do kraja godine iznositi do 40 dolara za barel, predviđaju analitičari UBS-a. Očekuje se i povećanje investicija u naftne poslove.

OPEC dosada nije mijenjao razinu proizvodnje unatoč niskim cijenama, odredivši kao cilj obranu tržišnog udjela. Cijene su pak od lipnja 2014. potonule oko 70 posto, pritisnute slabašnom potražnjom i zabrinutošću za svjetsko gospodarstvo, te prekomjernom ponudom, potaknutom proizvodnjom nafte iz škriljca u SAD-u. Vodeće zemlje proizvođači u Perzijskom zaljevu počele su osjećati posljedice niskih cijena na svojim proračunima a pod pritiskom se našla i Rusija, dodatno pogođena zapadnim sankcijama zbog uloge u sukobu u Ukrajini.

You may also like