Dogovorena borba protiv izbjegavanja plaćanja poreza

Zemlje članice EU-a dogovorile su u utorak nova pravila koja bi trebala onemogućiti najčešće načine izbjegavanja plaćanja poreza, koje prakticiraju velike multinacionalne kompanije.

“Danas postignuti sporazum zadaje snažan udarac poduzećima koja pribjegavaju izbjegavanju plaćanja poreza. Već dugo vremena neke su kompanije koristile neusklađenost poreznih sustava u zemljama članicama kako bi izbjegle platiti miliijarde eura poreza. Čestitam zemljama članicama koje su sada zajednički odgovorile i ujedinile napore kako bi se uvele potrebne promjene i prisilila poduzeća da pošteno plate svoj dio poreza”, izjavio je povjernik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici.

Nakon otkrića da su velike kompanije poput Amazona ili Starbucksa koristile legalne načine da uvelike smanje svoje porezne obveze i otkrića afera Luxleaks i Panamski dokumenti, Komisija je predložila pravila kojima bi se takva praksa trebala iskorijeniti. Međutim, postignutim kompromisom nisu svi zadovoljni jer smatraju da su zemlje članice, bojeći se gubitka konkurentnosti, prilično razvodnile prvotni Komisijin prijedlog.

Nevladina organizacija Oxfam izrazila je žaljenje što su pravila tijekom pregovora ublažena. “Zemlje članice su odustale od mjera koje su mogle odvratiti poduzeća da prebacuju svoje profite u porezne oaze”, kaže se u priopćenju Oxfama. Više manjih zemalja, koje su svoj porezni sustav prilagodile tako da bude privlačan multinacionalnim kompanijama, bojale su se da će izgubiti komparativnu prednost i uspjele su razvodniti neke od prijedloga.

You may also like