Dogovoren proračun Europske unije za sljedeću godinu

Sporazum
Pregovarači triju glavnih institucija EU-a postigli su u ponedjeljak nešto prije ponoći dogovor o proračunu EU-a za 2020. godinu, zadnju godinu iz sadašnjeg Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2014-2020.

Sporazum je postignut na pretpostavci da će Velika Britanija, koja bi trebala napustiti EU 31. siječnja sljedeće godine, nastaviti plaćati svoj doprinos i sudjelovati u provedbi proračuna do kraja 2020. godine kao da je punopravna članica.

Proračun za sljedeću godinu fiksiran je na iznos od 168,69 milijardi eura u obvezama, što je novac koji može biti odobren u ugovorima za projekte u toj godini, te na 153,57 milijardi eura u plaćanjima, a to je novac koji će stvarno biti isplaćen u toj godini.

Pregovarači Europskog parlamenta uspjeli su se izboriti za povećenja od 850 milijuna u odnosu na početni prijedlog Komisije za financiranje klimatskih ciljeva, digitalizaciju i program studentske razmjene Erasmus+.

Europska unija ponovila je u ponedjeljak da osuđuje politiku izraelskog naseljavanja, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu.

Dogovor je postignut nakon tri tjedna intenzivnih pregovora i to zadnji dan roka za usklađivanje stajališta između dviju zakonodavavnih institucija. Da nije postignut dogovor, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom proračuna, a nakon toga uslijedili bi novi pregovori za usklađivanje stajališta.

“Riječ je o proračunu kontinuiteta – to je ta zadnji proračun unutar trenutnog dugoročnog proračuna i zadnji koji predlaže Junckerova Komisija. Proračun usmjerava sredstva tamo gdje su potrebna i pomoći će u stvaranju radnih mjesta, u borbi protiv klimatskih promjena i poticati investicije diljem Europe. Investirat će se u mlade ljude te u sigurnost Europe”, izjavio je povjerenik za proračun Gunther Oettinger.

Srbija mora ubrzati reforme na području neovisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Europske komisije (EK) u drugom ovogodišnjem izvješću o stanju vladavine prava u Srbiji.

You may also like

0 comments