Dogovoren nacrt sporazuma Grčke i europskih partnera

Bruxelles – Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande izjavili su u petak da bi Grčka trebala ostati u eurozoni.
“Njemački i francuski političari žele svim silama da Grčka ostane u eurozoni. Grčki građani podnijeli su velike žrtve da se to dogodi”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Hollandeom u Parizu. “Treba riješiti puno tehničkih pitanja”, dodala je govoreći o sastanku ministara financija eurozone u petak u Bruxellesu. “Potrebna su značajna poboljšanja u sadržaju onoga o čemu se razgovara kako bi o tome mogli glasovati u Bundestagu”, rekla je Merkel. “Grčka je u eurozoni i trebala bi ostati u eurozoni”, istaknuo je Hollande. “Treba učiniti sve za jaču koheziju eurozone”, dodao je.

Prema Reutersu, Hollande je grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu obećao kako će s Merkel pokušati naći rješenje. Ministri financija eurozone ustraju da Grčka, koja je uputila pismo sa zahtjevom za produžetkom financiranja, nadopuni pismo jamstvima da će se držati strogih uvjeta iz postojećeg paketa međunarodne pomoći. No, Grčka je odlučna ukinuti drastične mjere štednje kako bi oživjela gospodarstvo.

U tom su smislu ministri financija eurozone, na nizu bilateralnih sastanaka i pregovora (Yanisa Varoufakisa, Christine Legarde, Wolfganga Schaueblea, Jeroena Dijsselboloema i Pierrea Moscovicia), skicirali nacrt sporazuma koji bi omogućio nastavak podrške Grčkoj, a koji bi trebao biti predstavljen na sastanku sviju ministara financije eurozone.

You may also like